VSTV: Konferencije predsjednika sudova i glavnih tužioca

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH organizovaće danas u Tesliću konferenciju predsjednika sudova u BiH, a sutra konferenciju glavnih tužioca u BiH.

Predsjednici sudova u BiH će na konferenciji razmatrati i kvalitet i mjere za unapređenje efikasnosti pravosuđa, rad sudova sa osvrtom na starosnu strukturu neriješenih i riješenih predmeta, te prosječno trajanje predmeta u pravosuđu.

Biće predstavljen i projekat Američke agencije za međunarodni razvoj /USAID/ – Indeks efektivnosti pravosuđa u BiH, kao i dokument Bijela knjiga Vijeća stranih investitora, dok će predstavnici Notarske komore Federacije BiH i Notarske komore Republike Srpske govoriti o primjeni Zakona o nasljeđivanju u praksi, saopšteno je iz VSTV-a.

Na konferenciji glavnih tužioca u BiH biće razmotren izvještaj o radu tužilaštava u BiH u 2015. godini, predmeti korupcije u tužilaštvima – izazovi, problemi i prijedlozi za poboljšanje, razlozi velikog broja donošenja naredbi o neprovođenju i obustavi istrage i uticaj postojeće organizacije tužilačkog sistema na efikasnost tužilaštava.

Konferencijama će, osim predsjednika sudova i glavnih tužioca iz BiH, prisustvovati i članovi VSTV-a BiH, predstavnici strukovnih organizacija, ministarstava pravde, te gosti iz međunarodnih organizacija.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*