Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv pušenja u Tuzli

Svake godine 31. maj se obilježava kao Svjetski dan borbe protiv pušenja kako bi se istakao štetni uticaj duhana i duhanskih proizvoda na zdravlje pušača ali i osoba u njihovoj okolini.

Korištenje duhanskih proizvoda je trend koji je razvijen u cijelom svijetu. Prema statistikama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), danas svakih 6 sekundi umre osoba koja uživa u duhanskim proizvodima. Duhan ubija do polovine svojih korisnika. Ako se ništa ne preduzme, epidemija će ubiti više od 8 miliona ljudi svake godine do 2030. godine.

Ove godine Svjetska Zdravstvena Organizacija, povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv pušenja, poziva sve zemlje svijeta da se pripreme za standardizovana pakovanja duhanskih proizvoda. Cilj uvođenja nove ambalaže duhanskih proizvoda jeste da se smanji atraktivnost i da se spriječi reklamiranje i promocija duhanskih proizvoda putem njihove ambalaže kao i da se poveća efikasnost zdravstvenih upozorenja.

Crveni križ/krst grada Tuzla će u povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv pušenja realizovati slijedeće aktivnosti:

  • Distribucija informativnih letaka o štetnostima duhana
  • Podjela jabuka u zamjenu za uništenu cigaretu
  • Demonstriranje taloženja štetnih produkata duhana
  • Podjela balona sa natpisima o štetnosti pušenja

Realizacija aktivnosti će započeti u 10.00 sati na Trgu slobode.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*