Tuka slavio na atletskom mitingu u Zenici

Na 7. međunarodnom atletskom mitingu “Zenica 2016.” sudjelovalo je više od 150 natjecatelja iz 20 zemalja, a bosanskohercegovački atletičari postigli su odlične rezultate.

Bh. rekorder Amel Tuka danas je ponovo osvojio prvo mjesto na 800 metara s vremenom 1:48.59, ali se ovaj rezultat treba uzeti s rezervom s obzirom na to da su osamstometraši trčali u otežanim i kišnim uslovima. Prvi krug od 400 metara Amel Tuka se držao malo rezervirano, ali je u drugom krugu procijenio da se može bolje i pojačao je tempo, da bi u posljednjih 200 metara utrku završio odličnim sprintom.

U lošim vremenskim uvjetima bacač koplja Dejan Mileusnić uspio je zabilježiti normu za naredno evropsko prvenstvo, koje će se održati u Amsterdamu, bacivši koplje 80,11 metara. On je prvo imao tri prestupa i onda se otvorio sjajnim hitcem, kojim je dostigao normu za Amsterdam ali i priliku da se eventualno upiše na listu za Olimpijske igre.

Nakon natjecanja Mileusnić je bio prezadovoljan rezultatom, koji mu je drugi u karijeri po vrijednosti. U narednih mjesec dana pokušat će ispuniti i normu za Olimpijadu, koje se mjeri sa 83 metra.

Svoju olimpijsku normu još jednom je potvrdio iskusni bacač kugle Hamza Alić sa rezultatom 20,57 metara, i ovo je bio najbolji rezultat zeničkog mitinga.

U lošim vremenskim uvjetima svoju trenutnu formu potvrdio je i mladi bacač kugle Mesud Pezer s rezultatom od 20,29 metara, ali ovo sigurno nije njegov krajnji domet.

Sjajnu organizaciju atletskog mitinga u Zenici ugrozila je kiša koja je padala veći dio natjecanja, ali najvažnije je da su brojni sportaši imali povjerenja u nastojanja organizatora da im osiguraju uvjete kako bi mogli dostići norme za olimpijsko natjecanje i naredno evropsko prvenstvo.

(Federalna.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*