Najveći izvoz očekuje se od kompanije “Bingo”

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović danas je zajedno sa predstavnicima Agencije za bezbjednost hrane BiH i Kancelarije za veterinarstvo obišao kapacitete kompanije “Bingo” na području Tuzlanskog kantona i rekao da od ove kompanije očekuje da će plasirati najviše domaćih proizvoda na tržište EU i zemalja CEFTE.

Šarović i saradnici najprije su posjetili farmu koka nosilja u Ciljugama kod Živinica, a potom i farme u Špionici i Dubravama, te preduzeće “Korn flips” u Srebreniku i farmu koza.

“Posjetili smo kompaniju `Bingo` koja je veoma važna za BiH. Ne samo zbog činjenice da zauzima značajno mjesto u oblasti maloprodaje, već zato što je riječ o sistemu koji ima niz svojih proizvodnih objekata”, rekao je Šarović, prenose federalni mediji.

Pred BiH je, kaže Šarović, dobijanje kandidatskog statusa, ali je neophodno adaptirati i Sporazum o stabilizaciji i pridruženju.

“Optimista sam i vjerujem da ćemo vrlo brzo riješiti sva otvorena pitanja među kojima je i Mehanizam koordinacije. Ukoliko želimo da plasiramo svoje proizvode u okruženje i EU, neophodno je da budemo konkurentni, ali ne samo s aspekta cijena. `Bingo` je na primjer ispunio sve uslove, imaju savremenu opremu i obrazovane kadrove, međutim, država mora da obezbijedi dozvole za izvoz proizvoda u EU”, kaže Šarović.

On je podsjetio da je dan ranije potpisao sporazum o učešću BiH u programu zajednice “Cosme”.

“Sporazum ostavlja mogućnost našim preduzetnicima da u okviru projekata za mala i srednja preduzeća apliciraju i koriste fond od 2,3 milijarde evra. Novac je od juče dostupan našim privrednicima. Procedura nije komplikovana, a postoje i strukture u resornom ministarstvu koje su zadužene za podršku. Projekti mogu biti nacionalni, ali i regionalni, te iz različitih oblasti”, dodao je Šarović.

Nakon što je sa Međunarodnog aerodroma Tuzla u četvrtak odvezena prva isporuka svježeg mesa za Tursku, Šarović je potvrdio informaciju da je obustavljen izvoz termički obrađenog mesa.

(fokus)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*