Zaštititi hranu i životinje: Od ponedjeljka zaprašivanje protiv komaraca u TK-u

Zaprašivanje sa zemlje protiv adultnih formi komaraca na području Tuzlanskog kantona obavljat će se od ponedjeljka 6. juna, i to u slivu rijeke Spreče na području općina: Živinice, Kalesija, Lukavac, Gračanica i Doboj Istok, te sliv rijeke Tinje na području općina Srebrenik i Tuzla kao i obale jezera: Modrac, Hazna, Vidara, Snježnica i Plane
Zaprašivanje će obavljati dva specijalizovana vozila preparatom Neopitroid premium, ukoliko meteouvjeti i temperatura zraka dozvole.

Tokom zaprašivanja sve osobe a naročito sa hroničnim respiratornim bolestima i dišnim tegobama, kao i hrana, te pčele i sve ostale domaće životinje treba skloniti od direktnog uticaja sredstva koje će se raspršivati. U tu svrhu preporučuje se prije zaprašivanja skloniti sve životinje i hranu koja je pohranjena na otvorenom, a tokom zaprašivanja zatvoriti prozore i boraviti u zatvorenom prostoru.

Svu hranu, voće i povrće koje neće biti moguće zaštititi prilikom zaprašivanja potrebno je nakon zaprašivanja, a prije upotrebe, dobro oprati kako bi se izbjegli neželjeni utjecaji sredstava za adulticidni tretman komaraca.

Upozoravaju se pčelari da preduzmu sve potrebne mjere za zaštitu pčela, a one se sastoje u natkrivanju pčelinjih društava sa kartonom ili drugim priručnim sredstvima. Insistira se da se pčelinja društva ne zatvaraju.

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, tretman će se prolongirati za naredni dan.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*