U Tuzli obilježen Svjetski dan zaštite okoliša

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5.juna. Tim povodom u organizaciji Ekološkog pokreta Eko zeleni TK, danas je u Tuzli održan okrugli sto pod nazivom, „Ekološka svečanost posvećena okolišu“, a s ciljem podizana svijesti građana o značaju svoje okoline.

Osim okruglog stola, predstavnici nevladinih organizacija iz oblasti okoliša, predstavnici nadležnih ministarstava i lokalnih zajednica, učestvovali su u debati, „Klimatske promjene i prirodne nesreće“. U programu obilježavanja učestvovali su učenici nekoliko škola, koji su kroz prigodnu priredbu ukazali na značaj očuvanja okoline.

Za devet osnovnih i pet srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona, uručena su priznanja za jačanje ekološke svijesti i edukaciju mladih, među kojima je istaknuta tuzlanska Osnovna škola Sjenjak.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih nacija u Stockholmu 1972. godine posvećene okolišu, a na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša UN-a.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*