Srebrenica- 19. godišnjica genocida nad Bošnjacima

Program obilježavanja 19. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica ove će godine nizom događaja osvježiti sjećanje na najteži zločin počinjen na području BiH u proteklom ratu, uz nezaobilaznu poruku “Ne zaboravimo”.

Kompletan program bit će uvod za ukop identifikovanih žrtava genocida iz jula 1995. godine koji će početi 9. jula ispraćajem tabuta iz Visokog i njihovim dočekom u Potočarima.

Cjelodnevna komemoracija i Dan sjećanja u Evropi planirana je za 11. juli, a počet će intoniranjem himne BiH, recitalom Abdulaha Sidrana “Srebrenica” te odavanjem počasti i polaganjem cvijeća i vijenaca za žrtve genocida.

Izvedbom “Srebreničkog inferna” počet će vjerski program ukopa žrtava. Nakon džume i ikindije- namaza tabuti će biti izneseni od musale do mezarja nakon čega počinje čitanje imena žrtava genocida te učenje na kaburu na mezaju Potočari.

Programom je, pored ukopa žrtava predviđen i niz drugih događaja kojima će iz različitih uglova prisjetiti na zločin u Srebrenici.

Tako će preživjeli veterani u saradnji s Pododborom “Preživjeli” posjetiti 4. jula spomen-obilježje na području općine Podrinja koje je izgrađeno u znak sjećanja na poginule pripadnike 28. divizije Armije BiH.

Podršku iz Hrvatske dat će Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba koji su organizirali Ultramaraton Vukovar – Srebrenica. Njihov polazak planiran je 6. jula iz Mjesne zajednice Ovčara iz Hrvatske.

Pododbor za Marš mira 2014 upriličit će 7. jula u Nezuku izložbu fotografija o temi “Proboj 1995. godine”.

Okupljanje preživjelih veterana 28. divizije Armije RBiH bit će organizovano 7. jula u Nezuku u organizaciji Pododbora “Preživjeli”, a istog dana, također u Nezuku bit će prikazan film “Srebrenica” u organizaciji Pododbora za Marš mira 2014.

Između ostalog, isti dan bit će upriličen i okrugli sto o temi “Proboj u julu 1995. godine na slobodnu teritoriji Bošnjaka iz Sigurne zone UN-a Srebrenica” koju će organizirati Pododbor za Marš mira i Pododbor “Preživjeli”.

Polazak učenika “Biciklistički maraton – Bihać – Potočari” planiran je 8. juna iz Bihaća, a istog dana učesnici “Supermaratona Bihać” također će krenuti u Nezuk.

Polazak učesnika “Marša mira 2014 godina” planiran je za 8. juli iz Sapne, dok će učesnici iz Žepe krenuti dan poslije.

Polazak učesnika biciklističke vožnje “Nikada ne zaboravimo genocid u Srebrenici: Beograd – Potočari” bit će upriličen 8. jula u organizaciji grupe aktivista i aktivistkinja u saradnji s Mrežom “Žene”.

Otvaranje biblioteke i promocija knjige “Selman Selmanagić i Bauhaus”  bit će održano 9. jula u Potočarima u organizaciji Memorijalnog centra Srebrenica.

Svoj doprinos obilježavanju 11. jula dat će i sarajevski bajkeri koji će u Potočare krenuti dan ranije.

Istog dana bit će upriličena i komemorativna sjednica Skupštine općine Srebrenica koja će biti posvećena žrtvama u Srebrenici.

Doček svih učesnika u Potočare planiran je za 10. juli.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*