Kako pomaže sok od krastavca, maslačka, rotkve …

Sokovi mogu da se kombinuju ili uzimaju zasebno. Svaka biljka u sebi sadrži neki od sastojaka koji može blagotvorno da utiče na određenu bolest.
Krastavac je odličan diuretik, maslačak sadrži supstance za jačanje, a korijen i list rotkve umiruju. Sokove možete samo piti ili njima prelivati recimo bareni pirinač, ili neko dugo jelo.

Sok od krastavca

Sadrži kalijum i dobar je kod visokog pritiska, jača desni, nokte, kosu, pomaže kod reume…

Dva krastavca srednje veličine dobro operite, odsijecite im krajeve i isjeckajte na kolutove. Ubacite u blender. Ako je smješa gusta, dodajte joj malo vode. Sok od krastavca možete kombinovati sa sokom od šargarepe, što jača krvne sudove i srce.

Sok od maslačka

Maslačak neutrališe višak kiseline i normalizuje bazni sastav u organizmu.

Od maslačka se koriste list i korijen, svjež sok se dobija kuvanjem, pa nije naodmet dodati i malo soka od repe. Jednu šaku maslačka kuvati najmanje sat vremena. Ostaviti da odstoji pola sata, procijediti i pijuckati dobijenu količinu cijeli dan. Pomaže i kod bolesti kostiju.

Sok od paprike

Paprika sadrži silicijum, koji je dobar za rad lojnih žlijezda i žučnog kanala.

Oko 50 mililitara ovog soka svaki dan dobro dođe onima koji pate od gasova u stomaku. Papriku oprati i skuvati. Ocijediti i popiti — jednu čaša na dan.

Sok od peršuna

Peršun pomaže radu štitne i nadbubrežne žlijezde. Uspješno se koristi i kod vodene bolesti, konjuktivitisa, problema sa urinarnim traktom i bolesti ženskih ili muških polnih organa.

Sok je jak i ne treba ga piti u velikim količinama. Dnevno je dovoljno popiti 30 do 60ml.. Kuha se kao običan čaj. Svjež peršun se prelije čašom ključale vode, odstoji pola sata, a potom procijedi.

Sok od rotkve

Ovo je jak sok i treba ga piti u kombinaciji sa sokom od šargarepe. Obnavlja sluzokožu, umiruje i čisti organizam.

Korijen i list biljke kuhajte jedan sat (jednu šaku). Ohladite i procijedite. Tome dodajte sok od šargarepe. Dobijenu količinu pijte tokom cijelog dana u malim gutljajima, prije jela.

 

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*