PSBiH: Javna rasprava o Zakonu o ombudsmenu za ljudska prava

Javna rasprava o Prijedlogu zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, koju organizuje Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH, biće održana danas u Sarajevu.

Cilj javne rasprave je razmjena mišljenja o Prijedlogu zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH.

Na javnu raspravu pozvani su predstavnici Vijeća ministara, Direkcije za evropske integracije, institucije ombudsmena BiH, OEBS-a, Delegacije EU, akademske zajednice, civilnih organizacija i drugih institucija koje se bave zaštitom ljudskih prava.

Prijedlog zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH usvojen je u prvoj fazi razmatranja u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ali je prilikom rasprave o ovom zakonu istaknuto da ga treba popraviti u amandmanskoj fazi.

Novim zakonom o ombudsmenu naglašava se nezavisnost ove institucije i posebno zabranjuje svaki oblik uticaja na njen rad, unapređuje efektivnost ombudsmena u zaštiti i promociji ljudskih prava, kao i mehanizma za prevenciju i sprečavanje torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni ili postupaka.

Predviđeno je da sjedište Institucije ombudsmena bude u Banjaluci, a da ta institucija ima kancelarije u Mostaru, Sarajevu i Brčko distriktu, te ih, prema potrebi, osniva i u drugim mjestima u BiH.

Predložena zakonska rješenja usklađena su sa preporukama Komiteta UN i Vijeća Evrope.

Javna rasprava zakazana je za 12.00 sati u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*