„Baby Artysh“ prvi put na arTZ-u

U sklopu arTz festivala 2016. za vikend je po prvi put upriličen program „Baby Artysh“ beogradske organizacije „Artysh Lab“.

Dvadesetak mališana uz prisustvo roditelja uživali su u koncertu klasične muzike namijenjenom samo njima. Sadržaj koncerta bio je interaktivne prirode, dječica su zajedno sa svojim roditeljima uz određene rekvizite koje su im umjetnice dijelile upotpunjavale ovaj jedinstven događaj.

Četiri umjetnice iz Beograda, članice organizacije „Artysh Lab“ : Mina Mladenović, Bojana Dadić, Nataša Kuzmanoski i Neda Aleksić svirajući kompozicije Mozarta, Griega, Brahmsa, Sen Sansa, Tchaikovskog,  budile su najiskrenije dječije emocije, a ni roditelji nisu mogli skriti oduševljenje.

„ S obzirom na to da su ovakvi događaji rijetkost u Tuzli, ja sam zaista sretna i zahvalna na ovoj divnoj manifestaciji. Iskreno se nadam da će nakon ovoga biti više ovakvih dešavanja, jer ovo je nešto kreativno, edukativno i mislim da su djeca maksimalno uživala.“-kaže Ilvana Aljić , majka najmlađe bebe na koncertu, djevojčice stare četiri mjeseca.

Za kraj, mališani su imali priliku da opipaju i ”zasviraju” instrumente koje su prethodna dva sata znatiželjno posmatrali.

Projekat “Baby Artysh” podrazumijeva seriju koncerata namijenjenih bebama i djeci do 3 godine uz prisustvo roditelja. Repertoar obuhvata pažljivo odabrana djela klasične muzike i dječije pjesmice u izvođenju različitih instrumenata i grupa instrumenata. U zavisnosti od uzrasta osmišljava se i pokret koji prati muziku- melodiju, ritam.
Ovakve vrste koncerata pomažu pri razvijanju socijalnih i kognitivnih vještina kod beba i djece.

„Bilo je pravo uživanje svirati danas, mališani i roditelji su na oba koncerta bili pažljivi, zainteresovano su pratili program od početka do kraja i vrlo kreativno učestvovali u kreiranju muzike sa nama. Hvala našoj dragoj publici što nam je izmamila osmeh na lice i divnoj ekipi festivala koja je učinila da sviramo u ovako inspirativnoj i prijateljskoj atmosferi.“-izjavila je pijanistkinja Neda Aleksić.

Na festivalu arTz su potomo prikazani kratkometražni filmovi nagrađivani BAFTA nagradom. Publika je imala priliku pogledati filmove: Edmond, Samuel-613, Operator, Prologue, Mining Poems and odes, Manoman, Over  u Ateljeu Ismeta Mujezinovića.

 

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*