U Japanu izložba u znak sjećanja na Jadranku Stojaković

U znak sjećanja na istaknutu bosanskohercegovačku umjetnicu Jadranku Stojaković u Japanu će 9. juna na Sophia Univerzitetu biti organizirana izložba istaknutih slikara.

Umjetnici su joj posvetili svoje radove jer je Jadranka stekla međunarodni ugled nakon što je napisala zvaničnu pjesmu za Olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine. U Japan se preselila 1988. godine, gdje je živjela 22 godine i izgradila karijeru kao pjevačica koja je pjevala na engleskom, japanskom i bosanskom jeziku. Kako se navodi u saopćenju Sophia Univerziteta, Jadranka je bila most između Japana i Bosne i Hercegovine i zauvijek će živjeti u srcima Japanaca.

“Drago mi je što će nas Univezitet moći organizirati ovu izložbu zajedno s Akademijom likovnih umjetnosti iz Trebinja, Univerzitetom iz Istočnog Sarajeva i umjetnicima koji su direktno povezani s Japanom. Izložba je svojevrsno svjedočenje prijateljstva između Japana i BiH i naše dobre volje da razmijenimo iskustva. Nadam se da će svi posjetitelji uživati na izložbi, gdje će kroz djela moći vidjeti spoj istoka i zapada te da će poslužiti kao podstrek za buduću saradnju između naše i zemalja Balkana”, izjavila je Takashi Hayashita, predsjednica Univerziteta Sophia u Japanu.

Akademija likovnih umjetnosti iz Trebinja s oduševljenjem je prihvatila poziv Univerziteta Sophia za učešće na ovoj izložbi te ističu kako će im ovo kao mladoj odgojno-obrazovnoj instituciji dati mogućnost napretka.

“Naši studenti su usmjereni za izučavanje savremenih metoda umjetnosti i ovakav projekat uvijek je dobrodošao kod nas. Naših 18 studenata je kroz slikanje, crtanje i izradu skulptura učestvovalo u ovom projektu u znak sjećanja na Jadranku Stojaković. Nadamo se da ćete cijeniti njihov rad i uživati u izložbi”, izjavio je Marko Mušović, dekan Akademije likovnih umjetnosti iz Trebinja.

Taida Jašarević-Heffor diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2002. godine. Godine 2004. nagrađena je stipendijom Vlade Japana te je školovanje nastavila na Joshibi Univerzitetu za umjetnost i dizajn u Japanu, gdje je magistrirala 2007. godine, a doktorirala 2010. Imala je mnogo samostalnih izložbi na festivalima širom svijeta. Asistentica je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju i jedna je od učesnica koja će svoje radove izložit na izložbi posvećenoj Jadranki Stojaković.

Na izložbi će se pojaviti i radovi Muhameda Kafedžića Muhe koji je na Akademiji likovnih umjetnosti magistrirao 2012. godine. Sophia Univerzitet u Japanu posebno se zahvaljuje Damiru Imamoviću koji je svojom muzikom obogatio izložbu.

160606089.1_mn b_160606089

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*