Mehanizam koordinacije nije usaglašen, zakazan novi sastanak

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu održan je sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića s premijerkom Republike Srpske Željkom Cvijanović i premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem povodom usaglašavanja mehanizma koordinacije.

Zvizdić je ranije, najavivši sastanak, istakao kako je riječ o “konačnom usaglašavanju teksta mehanizma koordinacije” na čiju provedbu su se bh. vlasti obavezale na euroatlanstkom putu na način da će tekst biti “prihvatljiv svim stranama”.

“Još jedan sastanak na zadatu temu, ali sada se vidi forma koja mora omogućiti svim nivoima da učestvuju i zajednički traže rješenja. Složeno je pitanje i zahtjeva ovako mnogo dogovora. Ušli smo u konačnu fazu gdje treba dosta stvari provjeriti, simulirati i vidjeti”, kazala je premijerka RS-a Željka Cvijanović i dodala:

“U ponedjeljak ćemo opet razmjeniti stavove oko toga i imamo pripremljene verzije tog sastanka. Dakle, u finalnoj smo fazi”.

Cvijanović je dodala da obje strane moraju biti spremni za mnoge dogovore.

“Moramo biti spremni za mnoge dogovore i korake kada dođemo do finalne verzije mehanizma koordinacije. Ne pravi se nikakva administracija, nego od postojeće strukture formiramo zajednička tijela i formacije da bismo mogli obezbjediti veću prohodnost, bolje razumijevanje i zajednički rad na svim nivoima vlasti. Ja sam optimista”.

Premijer FBiH Fadil Novalić je kazao da se danas mehanizam koordinacije mogao usaglasiti, ali da je to ipak složeno pitanje.

“Danas smo mogli reći da smo usaglasili mehanizam koordinacije, ali to je složeno pitanje i mi svaki put napravimo korak u tom pogledu”, i dodao da je gotovo izvjesno da će naredni sastanak biti i finalni povodom mehanizma koordinacije.

“U suštinskom smislu, ostalo je još jedno ili dva pitanja za koja vjerujem da ćemo naredni put saopštiti da smo usaglasili. Ne bi željeli da vam naredni put kažemo to isto”.

Specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark se također obratio medijima kazavši da je zadovoljan naporima obje strane i kako je usaglašavanje mehanizma koordinacije od velikog značaja.

“Važno je imati mehanizam koordinacije koji će biti transparentan i omogućiti zajedničku saradnju na svim nivoima. Pomoći će u pripremi daljih koraka u fazi pristupa EU i putu ka evropskim integracijama”.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*