Danas okršaj sa Turcima: Hrvate i dalje proganja osveta

Na teren Parka prinčeva danas će istrčati reprezentacije Turske i Hrvatske koje nastavljaju rivalstvo u prvom meču grupe D.

Upravo su na ovom stadionu Hrvati na Euru 1998, koji je također igran u Francuskoj, ostvarili najveći uspjeh, treće mjesto do kojeg su došli preko Holandije (2:1).

Historija je na strani Hrvatske, s obzirom na to da su Turci izgubili sve tri otvarajuće utakmice na evropskim prvenstvima, a Hrvate su pobijedili samo jednom u sklopu ovog takmičenja, i to 2008. boljim izvođenjem penala. Međutim, upravo to kockasti nikada nisu preboljeli. Imali su vatreni 1:0 i slavlje je već počelo, ali su Turci izjednačili, a poslije penalima otišli dalje, pa ni velika pobjeda od 3:0 četiri godine kasnije nije ugasila njihovu žeđ za osvetom.

Statistički gledano, posljednja četiri duela završena su sa dvije pobjede Hrvatske, dok su dva meča odigrali neriješeno.

Turska je na svakom prethodnom Euru ostavljala sve veći trag u ovom takmičenju, čemu svjedoči i podatak da je nakon ispadanja u grupnoj fazi stigla do četvrtfinala, kao i polufinala, no ako je suditi prema kvaliteti igrača, bar na papiru, onda su Hrvati današnji favoriti.

Dugogodišnji kapiten vatrenih Darijo Srna kaže da je ovo najbolja generacija Hrvatske koja će ove godine biti predvođena sjajnim igračima poput Ivana Rakitića (Barcelona) i Luke Modrića (Real Madrid), a koja je, prema mnogima, i jedan od top pet favorita za osvajanje Eura u Francuskoj.

Današnji meč koji je na programu od 15 sati sudit će švedski sudac Jonas Eriksson.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*