This image made from video posted on a militant website Saturday, July 5, 2014, which has been authenticated based on its contents and other AP reporting, purports to show the leader of the Islamic State group, Abu Bakr al-Baghdadi, delivering a sermon at a mosque in Iraq. A video posted online Saturday purports to show the leader of the Islamic State extremist group that has overrun much of Syria and Iraq delivering a sermon at a mosque in Iraq, in what would be a rare - if not the first - public appearance by the shadowy militant. (AP Photo/Militant video)

Ubijen vođa “islamske države” Abu Bakr al-Bagdadi

Vođa terorističke organizacije Islamska država Abu Bakr al-Bagdadi ubijen je u američkom zračnom napadu na Raku, prenosi Daily Mirror.

Al-Bagdadi je čovjek čija je glava ucijenjena na deset miliona dolara. Rodom je Iračanin, a rođen je pod imenom Ibrahim al-Samarai, oko 50 kilometara sjeverno od Bagdada u gradu Samara. Tvrdi da njegova loza vodi porijeklo od poslanika Muhammeda, što mu daje legitimitet da bude vjerski vođa.

Godine 2005. zarobile su ga američke snage, a nakon što je pušten na slobodu preuzeo je čelo ogranka Al Kaide u Iraku. Tačnije, zamijenio je tadašnjeg lidera Abu Omara al-Bagdadija, koji je ubijen u akciji koju su vodili Amerikanci.

Put Abu Bakra al Bagdadija do halife u samoproglašenoj “Islamskoj državi” najbolje se može shvatiti u svjetlu cijepanja Al Kaide u Iraku. Prije tri godine je otvoreno prkosio glavnom lideru Al Kaide Ajmanu al-Zavahiriju kada je udružio snage sa Džabhat al-Nusrom, sirijskim ogrankom Al Kaide.

Više informacija o njegovoj smrti će biti poznato kasnije.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*