U kojem dijelu BiH se najviše kradu automobili

Najviše motornih vozila krade se na području Kantona Sarajevo ukazuje statistika nadležnih policijskih agencija u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U prva tri mjeseca 2016. godine samo u Kantonu Sarajevo taj postotak je vrtoglavih 70,15 posto i značajno je veći u odnosu na druge kantone – Hercegovačko-neretvanski kanton 13,43 posto, Tuzlanski kanton 6,72 posto, Srednjobosanski kanton 5,97 posto, Zeničko-dobojski kanton 3,36 posto i Unsko-sanski kanton 0,37 posto.

Irfan Nefić, portparol MUP-a Kantona Sarajevo potvrdio je za N1 da se Kanton Sarajevo izdjava po tom broju. U prva tri mjeseca ove godine bilo je 188 krađa, odnosno 22 vozila više nego u istom periodu 2015. godine.

“Treba napomenuti da je ovo naš problem jer se najviše takvih krivičnih djela dešava na području Kantona Sarajevo. To je organizirani kriminal i mi provodimo jedan Akcioni plan koji je sačinilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Plan se provodi u saradnji sa Agencijom za istrage i zaštitu BiH i Tužilaštvom Bosne i Hercegovine i očekujemo u narednom periodu finaliziranje aktivnosti i određene rezultate. Mi u mnogo slučajeva pronađemo ta motorna vozila 34-35 posto i vrate se vlasnicima”, kazao je Nefić na naš upit o reakciji nadležnih s obzirom na značajnu razliku u postotku ukradenih vozila po kantonima.

U Republici Srpskoj zvanična policijska statistika ukazuje na manji broj ukradenih vozila nego u Federaciji BiH. U prva tri mjeseca 2016. godine prijavljena su 33 ovakva krivična djela, od toga 17 teških krađa vozila. Vlasnicima je vraćeno 25 vozila – 12 otuđenih na teritoriji Republike Srpske, osam na teritoriji Federacije BiH i pet vozila za koje je INTERPOL raspisao potragu.

“Ministarstvo ima dobru saradnju sa policijskim agencijama u BiH, ali i u regionu kada je u pitanju razbijanje organizovanih kriminalnih grupa koje se bave krađom i preprodajom automobila. U proteklom periodu organizovano je više međunarodnih grupa koje su se bavile ovim kriminalnim aktivnostima i te akcije MUP RS je realizovao u saradnji sa Tužilaštvom BiH. Većina tih aktivnosti odvija se na način da se vozilo krade na području Federacije BiH, najčešće Kantona Sarajevo, a zatim rasparčava u dijelove i preprodaje u Srbiji ili Crnoj Gori”, kazala je za N1 Mirna Miljanović načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a Republike Srpske.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*