epa04950413 Trucks stand in a queue as traffic begins to normalize at the border crossing Batrovci from Serbia to Croatia, in Batrovci, Serbia, 26 September 2015. Croatia bowed to EU pressure the day before on 25 September and removed contested border restrictions it had imposed on traffic from Serbia in one of several rows erupting across Europe, as the continent grapples with an influx of migrants and refugees. EPA/DAVOR ERCEG SERBIA OUT

Bolni kompromisi na putu u Evropsku uniju: BiH ukida carine na 250 uvoznih proizvoda iz EU-a

Iako više od 70 posto građana želi da BiH uđe u Evropsku uniju, a za što postoji i politički konsenzus, sam proces integracije dugoročan je, bolan i pun kompromisa i odricanja. Upravo jedan ustupak koji bi trebali učiniti Evropskoj uniji je ukinuti zaštitne mjere, kao što su carina i prelevmani za 250 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz 15 grupa.

Trgovinski partner

Prema riječima predsjednika Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH Brune Bojića, EU je najznačajniji vanjskotrgovinski partner naše zemlje i 60 posto domaćeg izvoza ide u EU.

– Članstvom u EU naše društvo dobija veću slobodu kretanja roba, radnika i kapitala, učinkovitiju proizvodnju i jačanje konkurentnosti firmi, veći razvoj ruralnih područja i poljoprivrede. Također, dobijamo veću sigurnost hrane, uređenije veterinarstvo i fitosanitarnu politiku. Naša infrastruktura će biti unaprijeđena, a imat ćemo pristup i jedinstvenom energetskom tržištu – ocijenio je Bojić na panel diskusiji “Šta donosi BiH članstvo u EU“.

Govoreći o ukidanju zaštitnih mjera za uvoz visokosubvencioniranih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz EU-a, Bojić je spomenuo da se to odnosi na žive životinje, pileće meso, ribu, mlijeko i mliječne proizvode, med, rezano cvijeće, neke vrste voća i povrća, mesne prerađevine, šećer, vafl i biskvit, te prerađevine od povrća, voćne sokove, vino, žestoka pića i cigarete.

Zamjenica direktora kompanije Menprom iz Tuzle Merima Dževdetbegović navela je da su domaće kompanije odavno spremne za Evropsku uniju i to mnogo prije nego sama država.

– Problem je što su poljoprivrednici okrenuti sami sebi, nemaju podršku države. Subvencije nedostaju i potrebna nam je podrška države kako bi izdržali pritisak konkurencije – kazala je Dževdetbegović.

Industrijska politika

Na panel diskusiji je podvučeno da se Reformska agenda bavi malim i srednjim preduzećima, ali da bi u svom sastavu trebala imati i industrijsku politiku. Panelisti smatraju da BiH treba novi val industralizacije kao i veću kooperaciju malih i srednjih preduzeća sa velikim sistemima. Zaključeno je da ulazak u EU donosi povećanje zaposlenosti i veću konkurentnost domaćih firmi, ali u procesu ulaska u EU bit će potrebni dodatni napori kako bi se uspjeh polučio.

Veće izvozne kvote za ribu

Sekretar Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i pregovarač bh. tima o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU-om Hamdo Tinjak izjavio je za medije da će od 1. januara 2017. godine naša zemlja otvoriti tržište za neznatne količine poljoprivrednih proizvoda iz EU-a što neće ugroziti domaću proizvodnju.

– Pregovorima smo najvećim dijelom dobili ono što smo tražili. To su: fazna prilagodba za najosjetljivije poljoprivredne proizvode, povećane kvote za izvoz šećera, ribe i vina, te odustajanje od suspenzije trgovinskih mjera vezanih za bh. poljoprivredne proizvode, odnosno voće i povrće. Mislim da ovim možemo biti zadovoljni – dodao je Tinjak

(Faktor.ba/Foto: EPA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*