Nerda i Regionalna razvojna agencija iz Loznice potpisali sporazum o saradnji

Udruženje za razvoj Nerda i Regionalna razvojna agencija Podrinja, Podgorine i Rađevine Loznica danas su potpisali Sporazum o saradnji.

Saradnja dva udruženja će biti realizovana na području poticanja međuregionalnog razvoja, kao i implementacije razvojnih strategija u skladu sa načelima održivog razvoja. Ciljevi su ostvariti institucionalni razvoj putem prekogranične saradnje razvojnih agencija, saradnju u projektima na lokalnom i regionalnom nivou, te partnerstvo među jedinicima lokalne samouprave. Danijela Marković, direktorica Regionalne razvojne agencije Podrinja, Podgorine i Rađevine iz Loznice, pojasnila je u čemu vidi korist od ovog Sporazuma.

“Potpisivanje Sporazuma ima veliki značaj kako za nas tako i za Nerdu, obzirom da je to jedna velika stepenica prema fondovima koji se očekuju. Prvenstveno mislim na fondove predpristupne saradnje iz IPA programa za EU, obzirom da sve naše opštine sa područja Podrinja, Podgorine i Rađevine su pogranične opštine. Mi smo sada kao agencija ključna institucija za regionalni razvoj u tom dijelu Srbije, isto kao što je to Nerda u ovom dijelu BiH, tako da kao partneri možemo da doprinesemo sveukupnom lokalnom ekonomskom razvoju naših regiona”, kazala je Marković.

Kako je ovom prilikom kazao direktor Udruženja za razvoj Nerda Enes Drljević, saradnja je moguća u nekoliko oblasti. “Prije svega u ekonomskom segmentu prekogranične saradnje sa Srbijom. Pored toga otvara se mogućnost razmjene iskustava, kada je riječ o pisanju projekata. Tu je i podrška malim i srednjim preduzećima, na šta ćemo se mi i fokusirati, a geografski smo upućeni jedni na druge. Trudit ćemo se da obnovimo tu ekonomsku saradnju kroz pojekte i na obostrano zadovoljstvo”, pojasnio je direktor Nerde.

Nakon formalnog potpisivanja saradnja će biti intezivirana. Do kraja ove godine, očekivati je početak prvog zajedničkog projekta.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*