Autorskim filmovima na društvenim mrežama mladi u BiH progovaraju o bitnim pitanjima

Tinejdžeri i mladi od 13 do 24 godine učestvovali su u prvoj radionici u Sarajevu gdje su imali priliku da rade sa domaćim i međunarodnim ekspertima i facilitatorima na zagovaranju pitanja mladih kroz digitalne tehnologije. Održane su radionice za mlade, ali i za trenere trenera mladih kako bi se inicijativa ubuduće mogla širiti dalje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Mladi lideri u BiH istakli su važnost iznošenja vlastitog mišljenja koristeći moderne tehnologije kroz jedinstvenu ohrabrujuću inicijativu ‘Glasovi mladih’.

“Naučili smo mnogo toga što će nam u nastavku biti od velike važnosti, želja nam je da i dalje sarađujemo s UNICEF-om i da promoviramo pozitivne ideje. Sam rad je bio interesantan, poučan, razvili smo mnoge nove vještine, a sve to kako bismo kroz pravljenje i distribuiranje naših video priča s jasnom porukom pokušali uticati na pozitivne promjene u društvu”, kaže Anamaria Strujić, učenica srednje škole iz Sarajeva i jedna od učesnica radionice.

Učesnice i učesnici su imali priliku naučiti kako da izraze svoje stavove kroz produciranje kratkih filmova koristeći pametne telefone, mobilne aplikacije za uređivanje videa, i kanale društvenih mreža kako bi im to pomoglo da što bolje ispričaju priču i plasiraju je doprinoseći pozitivnim promjenama u društvu.

“Odgovor mladih na radionici je odličan, dobro su prihvatili mogućnost izražavanja kroz video koji mogu napraviti na svom pametnom telefonu, urediti ga na nekoj od besplatnih aplikacija i objaviti na internetu kako bi njihova priča, ono što žele reći, došlo do što više ljudi i napravilo uticaj”, kaže Jeroen Westerbeek, jedan od trenera na radionici koji smatra da danas nije potrebna skupa oprema i velika produkcija da bi se snimila i prikazala priča.

Cilj međunarodne inicijative „Glasovi mladih“ je da poveća pismenost u digitalnim medijima kao i sposobnost adolescenata i mladih da budu aktivni građani i građanke, ohrabrujući ih da podijele svoje ideje i mišljenja za dobrobit zajednice a sve kroz nove tehnologije, navodi se na internet stranici portala ZaSvakoDijete.ba.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*