Euro 2016: Rumunija protiv Albanije, Francuzi žele pobijediti Švicarsku i sa tri pobjede izboriti drugi krug

Deseti dan Evropskog prvenstva u nogometu ponudit će rasplet u grupi A gdje se igra 3. kolo. Rumunija će odmjeriti snage s Albanijom, dok će domaćin Francuska igrati protiv Švicarske.

Rumunija – Albanija, 21:00 sat (Stade de Lyon- Lyon)
Rumunija će u trećoj utakmici prvenstva pokušati osvojiti kompletan plijen. Nakon poraza od Trikolora i remija sa Švicarskom pod imperativom su pobjede u okršaju s debitantom. Izabranici Anghela Iordanescua u slučaju trijumfa imaju velike šanse da se domognu drugog kruga. Stoga je za očekivati da će igrati ofanzivno od prve minute. Rumuni manjak kreativnosti nadoknađuju podjelom poslova. Svaki igrač maksimalno ispunjava svoje zadaće.

S druge strane, Albanci su poraženi u oba meča ( Švicarska 1:0, Francuska 2:0) ali su ostavili dobar dojam. Protiv domaćina su pali u posljednjim minutama utakmice. Kod Albanaca se nakon suspenzije u tim vraća Lorik Cana koji je pocrvenio u okršaju s Švicarskom u prvom kolu. Navijači Albanije pružali su dobru podršku svojoj reprezentaciji. Vjeruju kako večeras u Lyonu mogu doći do historijske pobjede i trećeg mjesta. U nekim kombinacijama to ih može odvesti u drugi krug. Albanci su pokazali kako znaju onemogućiti suparnicima razvijanje igre, a veliki udio u tome ima njihova borbenost koja ponekad izlazi izvan okvira.
Francuska – Švicarska, 21:00 sat (Stade Pierre Mauroy – Lille)
Trikolori će u dvoboju s Švicarskom pokušati ostvariti novi trijumf i sa maksimalnim učinkom plasirati se u drugi krug. Dimitri Payet je presudio Rumunima u posljednim trenucima meča, dok je u sudaru s Albancima trijumf potvrdio ,također, u posljednjim minutama utakmice. Nogometaš Wast Hama je u odličnoj formi i nacija puno očekuje od njega. Premda je domaćin trurnira ostvario dvije pobjede u dva meča, pokazali su i dosta ranjivosti. Ipak, ono što ih krasi jeste borbenost i voljni momenat.

Izabranici bh. stručnjaka Vladimira Petkovića s bodom sigurno idu u drugi krug. Bez dvojbe, Švicarska u svim linijama posjeduje kvalitet. I stoga je opasna, nagazna mina. U okršaju s Francuzima pokušat će igrati disciplinovano i borbeno. Također, težit će da umire očekivani presing Trikolora, a da potom napadnu iz kontranapada. Strpljenje u nametanju kombinatorike i posjed lopte mogu biti ključni za selekciju Švicarske.

Tabela
1. Francuska 6
2. Švicarska 4
3. Ruminija 1
4. Albanija 0

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*