Svečano obilježen Dan formiranja Treće tuzlanske brigade

U Mramoru je danas svečano obilježen Dan formiranja Treće tuzlanske brigade. Na istom mjestu kada se prije 24 godine okupila komanda Treće tuzlanske brigade, okupili su se borci, položili cvijeće na spomen obilježje uz defile „Manevaraca“ i prisjetili se značaja formiranja brigade.

Prema riječima generala u penziji  Hazima Šadića, komandanta drugog korpusa u toku odbrane oslobodilačkog rata od 92. do 95. godine, brigada ima slavan put i vrlo značajan učinak u oslobađanju Republike BiH.

Kemo Džanko, treći komandant treće tuzlanske brigade kazao je da je ovaj datum značajan za sve pripadnike brigade kroz koju je prošlo oko 6 000 boraca od 92. do 95. godine. Povodom obilježavanja ovog značajnog datuma, dan ranije su posjetili mezar prvog komandanta brigade Enesa Atića i grob Nike Ivanovića koji je bio načelnik štaba i u toj ulozi je poginuo na posavskom ratištu.

Poslije 24 godine borci ističu da ovaj datum obilježavaju u tužnim uslovima djelimično ostvarenih ciljeva njihove borbe protiv agresije devedesetih godina prošlog stoljeća. Prisjetili su se kako je za slobodu i mir život dalo skoro dvije stotine boraca ove brigade, a mnogi su ostali trajni invalidi. Ostala im je nada u bolje i želja da udruženi za boljitak dočekaju nove susrete povodom obilježavanja Dana Treće tuzlanske brigade.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*