Predstavnički dom PSBIH sutra o inicijativi za smjenu ministara Osmića i Lagumdžije

 Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za sutra u Sarajevu trebalo da razmatra inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH, odnosno smjenu ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmića i ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, koju su podnijeli poslanici Kluba SBB-a BiH.

Lagumdžija je jučer u Sarajevu kazao novinarima da je u punom kapacitetu angažiran na pripremama za obnovu i rekonstrukciju nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile BiH, te da nema vremena baviti se pitanjima u vezi s inicijativom za njegovu smjenu.

– Prirodno, kada o tome u Parlamentu bude rasprava, ona će se voditi i to je legitimno pravo svakoga da to traži i da se odredi kako god hoće – pojasnio je.

Vijeće ministara BiH nije se izjašnjavalo o ovoj inicijativi.

Klub poslanika SBBBiH je polovinom maja pokrenuo inicijativu za smjenu ministara Zekerijaha Osmića i Zlatka Lagumdžije (SDPBiH).

U inicijativi za smjenu ministra Lagumdžije je navedeno da je „u događajima od 7. februara 2014. godine, kao i svim okupljanjima plenuma građana do danas, iskazano masovno nezadovoljstvo radom dosadašnje vlasti i eksplicitno je tražena smjena ministra vanjskih poslova BiH“.

U inicijativi za smjenu ministra Zekerijaha Osmića se navodi da je 12. maja 2014. u kasarni “Kozara” u Banjoj Luci održana zvanična ceremonija povodom obilježavanja Dana 3. pješadijskog puka Oružanih snaga BiH i Dana Vojske Republike Srpske.

„Ministar odbrane BiH nije adekvatno i odgovorno reagirao na zloupotrebu te ceremonije od predsjednika RS-a koji je u svom obraćanju Oružane snage BiH predstavio kao entitetsku vojsku, kao ni na intoniranje entitetske himne na proslavi od državnog značaja. Ministar odbrane BiH je time učestvovao u antiustavnom rušenju Oružanih snaga BiH od predsjednika RS-a i drugih predstavnika tog entiteta, kao i u kršenju protokola koji je ranije utvrdilo ministarstvo na čijem je čelu“, navodi se u inicijativi za smjenu ministra Osmića.

Poslanici bi na sutrašnjoj sjednici trebali razmatrati i nekoliko zakonskih prijedloga.

Trebao bi biti razmatran i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Mišljenju Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Na dnevnom redu bi se, između ostalog, trebao naći i Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2013. godinu.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*