Mensur Peljto branit će se sa slobode, uz poštivanje mjera zabrane

Osnovni sud Brčko distrikta donio je danas rješenje kojim je u cijelosti prihvatio prijedlog Tužiteljstva Brčko distrikta za određivanje mjera zabrane prema Mensuru Peljtu, koji je u ponedjeljak uhićen u Sarajevu zbog sumnje da je tijekom 1992. godine na području prijeratne općine Brčko počinio ratni zločin.

Tužiteljstvo je predložilo da se osumnjičenom sudskom odlukom zabrani da napušta boravište i da putuje, da mu se privremeno oduzmu putne isprave i zabrani izdavanje novih, te da mu se zabrani korištenje osobne iskaznice za prelazak državne granice BiH. Uz to, Tužiteljstvo je predložilo da se osumnjičenom naredi da se svakih 15 dana javlja nadležnoj policijskoj stanici u mjestu boravka.

“Mjere po ovom rješenju trajat će dok za njima postoji potreba a najduže do pravosnažnosti presude, ako osumnjičenom ne bude izrečena kazna zatvora. Ako mu pak u postupku bude izrečena kazna zatvora mjere zabrane trajat će do upućivanje na izdržavanje te kazne”, navodi se u priopćenju iz Tužiteljstva.

Kako su se osumnjičeni i branitelj odrekli prava na žalbu na ovo rješenje, isto je postalo pravomoćno pa se osumnjičeni, uz poštivanje izrečenih mjera zabrane,u daljnjem postupku može braniti sa slobode, dodaju iz Tužiteljstva.

Mensur Peljto je uhićen u ponedjeljak u Sarajevu zbog sumnje da je tijekom 1992. godine na području prijeratne općine Brčko, u naseljenom mjestu Gornji Rahić, počinio ratni zločin prema civilnom stanovništvu i ratnim zarobljenicima. Sumnja se, naime, da je M.P. kao pripadnik vojne formacije „HOS“ vršio mučenje, nečovječno postupanje, nanosio velike patnje i povredu tjelesnog integriteta i zdravlja prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti zatočenim u krugu bivšeg šumskog gazdinstva “Majevica” na lokalitetu Okrajci.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*