Učesnici Marša mira danas iz Sarajeva kreću prema Nezuku

U organizaciji Sindikata i Jedinstvene organizacije boraca BH Telecoma, danas iz Sarajeva kreće Marš mira “Sarajevo-Nezuk-Srebrenica”, u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana koji su nakon pada Srebrenice jula 1995. godine krenuli na put dug više od 100 kilometara kako bi pronašli spas u Tuzli.

Trasu dugu više od 240 kilometara, učesnici iz Sarajeva bi trebalo da propješače za osam dana.

– Prvog dana je planirano pješačenje 24 kilometra, a prespavat će se u planinarskom domu Ozren, kao i prošle godine. Drugog dana planirana je trasa u dužini od 22 kilometra na relaciji Draževići- Krivajevići-Bakići-Olovo do doma Ponijerka. Trećeg dana planirano je noćenje u planinarskom domu Javorje – rekao je predsjednik Sindikata sarajevske direkcije BH Telecoma Muhamed Papić.

Istakao je da učesnike četvrtog dana očekuje najduža trasa od 34 kilometra, pri čemu će ove godine noćenje biti organizirano u improviziranom kamp naselju umjesto u hotelu Košuta u Kalesiji.

Najkraća dionica od 19 kilometara učesnike očekuje 7. jula, kada će se u Nezuku priključit koloni učesnika Marša mira “Nezuk- Srebrenica 2014” i 8. jula nastaviti put prema Potočarima.

U Maršu mira i ove godine se očekuje učešće između četiri i pet hiljada učesnika iz cijelog svijeta, pri čemu se dosad prijavilo 160 grupa.

Polazak učesnika Marša mira “Sarajevo-Nezuk-Srebrenica” najavljen je u 07.30 sati ispred Spomenika šehidima i palim borcima na Dolac Malti u Sarajevu.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*