USAID podržava tužilaštva u borbi protiv kriminala i korupcije u BIH

 Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u BiH donirat će bh. tužilaštvima opremu vrijednu 145.310 dolara u svrhu jačanja sposobnosti tužilaštava za borbu protiv kriminala i korupcije u BiH.

Donacija će biti uručena danas u 11.00 sati u hotelu Sarajevo, saopćeno je iz USAID-a.

Tom prilikom zamjenica direktora USAID-ovog odjela za demokratizaciju Jasna Kilalić će odati priznanje predstavnicima devet tužilaštava koja su uspješno implementirala Standarde tužilačke uprave, uz podršku USAID-ovog Projekta razvoja sektora pravosuđa II.

USAID-ov Projekat razvoja sektora pravosuđa II radi s Visokim sudskim i tužilačkim vijećem, ministarstvima pravde, sudovima i tužilaštvima, kako bi se promovisala nezavisnost i odgovornost pravosuđa. Projekat takođe radi s građanima i organizacijama na zagovaranju jačih pravosudnih institucija i većeg angažmana u promociji vladavine prava.

Stvaranje vjerodostojnih, efikasnih i nezavisnih pravosudnih institucija u BiH je bitno za jačanje vladavine prava i zaštitu prava građana. Kako se BiH nastoji približiti euroatlanskim integracijama, potrebno je osigurati unificiran pravosudni sistem i harmonizaciju zakonskog okvira sa standardima EU.

Do danas je vlada SAD, prvenstveno putem USAID-a, osigurala više od 1,6 milijardi dolara pomoći ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku BiH, navodi se u saopćenju.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*