Mjere hitne sanacije posljedica poplava u povratničkim zajednicama

Izmjenom  odgovarajuće odluke Vlade Federacije BiH o programu utroška novca s kriterijima raspodjele u budžetskom transferu za raseljana lica i izbjeglice, za hitnu sanaciju posljedica poplava u povratničkim zajednicama predviđeno je 7,8 miliona KM, od toga 3 miliona za popravku oštećenih kuća a 2,5 miliona za infrastrukturu i poljoprivredna gazdinstva, rečeno je Agenciji FENA iz resornog Federalnog ministarstva raseljenih lica i izbjeglica u Sarajevu.

Iz tog ministarstva su na terenu “snimili” stanje stambenih objekata povratnika na području Prijedora, Kotor-Varoši, Doboja i Vukosavlja. Trenutno su ekipe Ministarstva u Bosanskom Šamcu, a u Doboju dovršavaju posao.

Stanje je registrirano i na području Bijeljine, posebno u Janji, dok je u rejonima Zvornika, Bratunca, Srebrenice i Milića evidentirano da je veću štetu pretrpjela infrastruktura te usljed klizišta, lokalni putevi u povratničkim zajednicama i mostovi.

Stanje je snimljeno i u povratničkim naseljima u Federaciji BiH – na području Maglaja, Zavidovića, Žepča i Olova, gdje su poplavljeni stambeni objekti te su veća oštećenja na regionalnim putevima i u domaćinstvima.

Nedavno je u Federalnom parlamentu odobreno zaduženje Federaciji po sporazumu Bosne i Hercegovine sa Svjetskom bankom za projekt hitnog oporavka od katastrofalnih majskih poplava.

Ovo zaduženje na nivou BiH iznosi 100 miliona dolara, a s državnim i entitetskim nivoima je usuglašeno da Federaciji BiH i Republici Srpskoj pripadne po 47,5 miliona dolara te Brčko Distriktu pet miliona dolara.

Projekt podrazumijeva hitnu nabavku potrebnih roba na poplavljenim područjima a potom rehabilitaciju putnih komunikacija i objekata lokalne infrastrukture.

Iz Federalnog ministarstva raseljenih lica i izbjeglica ističu da će u pregovorima ovog mjeseca u sjedištu Svjetske banke tražiti da se aneksom sporazuma precizira dio ovog novca za obnovu povratničkih kuća na poplavljenim terenima.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*