Tokom privremenog boravka u inostranstvu osigurani u ZZO TK imaju pravo na hitnu zdravstvenu zaštitu

Za vrijeme privremenog boravka u inostranstvu osigurana lica Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona imaju pravo na hitnu, neophodnu zdravstvenu zaštitu na osnovu dvojezičnog obrasca izdatog prije odlaska u inostranstvo.

Dvojezični obrasci izdaju se u poslovnici zdravstvenog osiguranja nadležnoj po mjestu prebivališta osiguranog lica, na osnovu uredno popunjenog zahtjeva i ocjene zdravstvenog stanja izdatog od izabranog doktora.

Pravo na korištenje zdravstvene zaštite u inostranstvu imaju osigurana lica za koje je redovno uplaćen doprinos za zdravstveno osiguranje, na period ne duži od 30 dana u toku jedne kalendarske godine.

Premija osiguranja, tzv. markica ne predstavlja uslov za izdavanje dvojezičnih obrazaca. Na osnovu dvojezičnih obrazaca Zavod snosi samo troškove korištene zdravstvene zaštite, a ukoliko po propisima države u kojoj osigurano lice boravi je utvrđeno obavezno lično učešće osiguranika u korištenju zdravstvene zaštite, osigurano lice ga snosi lično bez obzira na dvojezični obrazac.

Dvojezične obrasce je potrebno razmijeniti za bolesničke listove u najbližoj poslovnici/ispostavi zdravstvenog osiguranja u državi u kojoj se boravi, kako osigurano lice ne bi lično snosilo troškove zdravstvene zaštite.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*