Bh. vojnici stigli iz misije podrške miru u Afganistanu

Pješadijska brigada Oružanih snaga BiH svečano je dočekana danas u kasarni Dubrave u Živinicama iz misije podrške miru u Afganistanu, gdje su boravili proteklih šest mjeseci.

Pomoćnik ministra odbrane BiH Sead Jusić ocijenio je da je za Oružane snage BiH jako bitno učešće u mirovnim misijama, naglasivši da je ono posebno bitno na putu  BiH u NATO i u evroatlantske integracije.

Mi našim učešćem pokazujemo svoju sposobnost i kredibilnost da budemo ravnopravan partner u mnogim elementima kolektivne sigurnosti u svijetu, ističe on. Naša  iskustava, psihofizička spremnost, obrazovanje  i sve druge  predispozicije ljudi  s ovih prostora  stvaraju vojnika koji može odgovoriti iskušenjima i prilikama u raznim krajevima svijeta, smatra on.

Sposobnost koju pripadnici OSBiH  steknu u centrima za profesionalni razvoj, centru za obuku za mirovnu misiju i u drugim specijalističkim centrima od  njih gradi jedinice koje su u potpunosti interoperabilne, smatra.

-BiH i Oružane snage BiH nisu mogle imati bolje predstavnike u ovoj misiji.Svojim zalaganjem, radom, trudom i profesionalizmom, pokazali smo da ni u čemu ne zaostajemo za vojnicima modernijih i naprednijih armija u svijetu, a razlika je u materijalnoj bazi koja je kod njih bolja- izjavio je kapetan Dragan Milošević, oficir za vezu u komandi jedinice privremenog sastava, koja je boravila u Afganistanu.

Desetar Josipa Zvirac, pripadnica privremenog sastava postrojbe OSBiH, koja je učestvovala u misiji podrške mira u Afganistanu izrazila je zadovoljstvo jer je predstavljala Oružane snage BiH, a i državu BiH u mirovnoj misiji u Afgaistanu.

-Ponosna sam na svoje kolege i na sebe što smo profesionalno izvršili sve zadatke, koji su pred nas postavljeni, i sretna sam što se vraćam kući- kazala je.

Ocijenila je da su iskustva koja su stekli u Afganistanu pozitivna, istaknuvši kao posebno vrijedno iskustvo saradnju s Koalicionim snagama.

(VIP.HD)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*