Nikšić na obilježavanju 107. rođendana SDP-a: Pokušaji podjele BiH neće proći

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić izjavio je večeras u Sarajevu da novi pokušaji podjele BiH neće proći jer to narodi ove zemlje ne žele i jer ima dovoljno onih koji će to zaustaviti.

U govoru na Svečanoj akademiji povodom obilježavanja 107 godina postojanja SDP-a, Nikšić je rekao da SDA i HDZ nastoje podijeliti Mostar kako bi sutra po istom principu podijelili Federaciju, a onda sa svojim partnerima iz Republike Srpske dovršili i podjelu Bosne i Hercegovine.

Istakao je da je BiH ponovo poligon na kojem se pokušavaju uspostaviti podjele po isključivo etničkom principu, a osim teritorije koja se nastoji označiti kao ekskluzivno područje nekog naroda, dijele se i preduzeća, gradovi, škole, bolnice, šume i sve ostalo.

Nikšić je naveo da je trenutna vlast u BiH, koja je posvađana skoro po svakom pitanju koje je bitno za budućnost BiH, ujedinjena jedino u podjeli zemlje.

Naglasio je da je Bosna i Hercegovina moguća samo na principima zajedništva, multietničnosti, pravde i jednakosti svih na svakom dijelu njene teritorije.

Nikšić je potcrtao da se to najbolje pokazalo u periodu od 1945. do 1990. koji će, uz sve njegove mane i nedostatke, ostati zapamćen kao period velikog društvenog napretka, razvoja i prosperiteta svih naroda i građana BiH, kada je ona stasala u modernu državu s jakom privredom, razvijenim obrazovnim i zdravstvenim sistemom, te zavidnim stepenom sigurnosti kojeg se danas svi sa sjetom sjećaju.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*