Penzioneri u Federaciji BiH najavljuju proteste

Ukoliko im se ne ispune zahtjevi do kraja šestog mjeseca penzioneri u Federaciji BiH najavljuju moguće proteste pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu.

“Vlada nas je toliko ponizila da nas je sramota hodati sa onih 1,55 posto. Sramota, penzioner je dobio 8 maraka za četiri mjeseca, rekao je Mustafa Trakić, predsjednik Udruženja penzionera ZDK”.

Zbog nezadovoljsta sa niskim penzijima u odnosu na svakodnevne životne potrebe i troškove, kao i zbog posljednjeg povećanja penzija od ukupno 6,55 posto penzioneri sada zahtjevaju vanredno povećanje, izmjene članova Zakona o PiO koji se odnose na redovna i vanredna usklađivanja penzija. Također, penzioneri traže i isplatu jednokratne novčane pomoći od 200 KM za penzionere sa penzijama do 1000 KM, te isplatu pomoći od 100 KM za penzionere sa penzijom većom od 1000 KM.  

“Penzioneri su očekivali mnogo više. Bili smo na razgovoru sa Vladom Federacije i rekli smo im zakonsko pravno… Ostao je problem niskih penzija, a i dalje cijene troškova života rastu, kazao je Redžo Mehić, predsjednik Udruženja penzionera FBiH”

Pored toga, dodatne zahtjeve svih kantonalnih penzionerskih udruženja, razmatrat će za dva dana na zasjedanju Saveza udruženja Federacije BiH u Sarajevu.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*