Blokirani računi rudnicima u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH

Poreska uprava Federacije BiH blokirala je račune rudnicima koji posluju u sastavu koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine,  zbog višemilionskih dugovanja sedam rudnika   javnim fondovima i dobavljačima.

Riječ je o sedam rudnika na području Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Srednjobosanskog kantona.

Prve reakcije na novonastalu situaciju stižu iz Sindikata RMU Zenica iz kojeg navode da neće dozvoliti da bilo ko ruši rudnike u Federaciji, te da je odluka Poreske uprave pomalo ishitrena.

U dopisu koji je upućen premijeru Federacije Fadilu Novaliću, Poresknoj upravi i Elektroprivredi BiH zatraženo je da se odblokiraju računi i da se nađu drugi načini naplate dugovanja:

U Poreskoj upravi navode da blokade računa nisu potpune, te da će rudnici moći vršiti određene transkacije, ali uz njihovu prethodnu saglasnost.

U prevodu znači da rudnici mogu isplaćivati plaće uz uslov uplate svih doprinusa što u ovom trenutku nijedan od rudnika ne može učiniti bez pomoći vladajućeg društva Elektroprivrede BiH iz kojeg nije stigao zvaničan stav o novonastaloj situaciji u rudnicima koji posluju u okviru koncerna.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*