Njemačka traži prvu pobjedu protiv Italije na velikim turnirima

Nakon što smo sinoć dobili drugog polufinalistu EURO-a u Francuskoj, večeras ćemo saznati još jednog. Igra se na stadionu u Bordeauxu, a mjesto u polufinalu tražit će Njemačka i Italija.

Njemačka nikada nije pobijedila Italiju na velikim turnirima. Četiri puta je bilo neriješeno, dok su četiri puta izgubili. Da stvar bude gora po Nijemce, izgubili su sve četiri utakmice od Italije u knockout fazi takmičenja: tri puta na Svjetkim prvenstvima (polufinale 1970. , finale 1982. i polufinale 2006. godine) i jednom na Evropskim prvenstvima (polufinale 2012. godine). Posljednji duel između ove dvije reprezentacije odigran je 29. marta ove godine i Njemačka je slavila rezultatom 4:1.

Petnaest od osamnaest pogodaka u posljednih osam susreta između ove dvije reprezentacije na velikim turnirima postignuto je u drugom poluvremenu, uključujući sedam u produžecima (39%). Ukoliko Italija večeras postigne pogodak to će biti 50-ti gol protiv Njemačke.

Njemačka je stigla do polufinala na zadnjih pet velikih takmičenja (Svjetsko prvenstvo 2016., EURO 2008., Svjetsko prvenstvo 2010., EURO 2012., Svjetsko prvenstvo 2014. godine). Slavili su na 14 od ukupno 17 posljednih mečeva na velikim takmičenjima uz dva remija i jednu izgubljenu utakmicu. Upravo ovaj poraz nanijela im je reprezentacija Italije na EURO-u 2012. u polufinalu rezultatom 2:1.

Reprezentacija Njemačke je do sada jedina reprezentacija na ovogodišnjem EURO-u koja je primila samo jedan pogodak. Jedini i posljedni put kada su sačuvali svoju mrežu bez primljenog pogotka u prve četiri utakmice na velikim takmičenja je bilo na Svjetskom prvenstvu 1978. godine. Na velikim takmičenjima, uključujući Svjetsko prvenstvo i EURO, Njemačka nije primila pogodak u posljednih 480 minuta. Posljedni igrač koji je zatresao mrežu njemačkog golmana Manuela Neuera bio je Oscar u polufinalu Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine. Na prve četiri utakmice EURO-a 2016 Njemačka je držala loptu u svom posjedu nevjerovatnih 69 posto što je do sada najveći procenat na Euru.

Italija je svoju mrežu sačuvala netaknutom u 19 od 37 utakmia na Evropskim prvenstvima što je najviše u historiji od svih reprezentacija i ispred su Njemačke po ovom podatku. Do sada su na Euru primili samo jedan pogodak. ”Azzurri” su do sada skupili najviše kartona od svih reprezentacija na EURO-u, čak 13 u četiri odigrane utakmice. Ostvarili su tri pobjede što je njihov najbolji drugi učinak još od EURO-a 2000. godine kada su ostvarili četiri pobjede.

Italija je još u trci da se plasira u finale EURO-a uzastopno prvi put u svojoj historiji. Italija je odigrala samo jednu utakmicu u Bordeauxu na velikim takmičenjima i to 1998. godine na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj protiv reprezentacije Čilea u grupnoj fazi takmičenja koja je završila neriješenim rezultatom 2:2. Andrea Barzagli i Leonardo Bonucci su jedina dva igrača koji su počela sve četiri utakmice na EURO-u za reprezentaciju Italije. Graziano Pelle na svom kontu ima dva pogotka na Euru za Italiju i interesantno je da su oba postignuta u razmaku od 91. do 92. minute.

(federalna.ba/RTV7)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*