(VIDEO) Sve spremno za Marš mira 2016

Sve je spremno za komemoraciju i dženazu 11. jula u Potočarima, kada će u Memorijalnom centru biti ukopano 127 identifikovanih žrtava genocida.

“Marš mira” je jedna od najznačajnijih aktivnosti u okviru obilježavanja 21. godišnjice genocida, a ove godine očekuje se između pet i osam hiljada učesnika.

Pripeme za ovogodišnji marš već su završene. Pregledana je i osigurana kompletna trasa puta a učesnici će tokom pješačkog pohoda biti obezbjeđeni. Organizatori poručuju da je najvažnije da se učesnici pridržavaju svih uputa koje će dobiti. Već 7. Jula počinje program u Nezuku, i to program preživjelih iz kolone smrti 95 – te godine. 8. Jula sa stadiona u Nezuku kolona će krenuti na put, podijeljen u tri etape, od kojih je svaka duga između 25 i 30 kilometara.

Na odredištu u Potočarima Maršu mira iz Nezuka pridružit će se i učesnici marša iz Žepe te ultramaratonci Vukovar Srebrenica, maratonci iz Bihaća i Goražda i motociklisti iz svih krajeva svijeta kako bi zajedno odali počast žrtvama genocida.

Sa programom Marša mira upoznao nas je Hazim Mujčinović, član pododbora za Marš mira 2016. Opširnije u priloženom videu.

 

 

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*