Zaposlenici Univerziteta na “Maršu mira 2016.” i u akciji “Zaru nismo zaboravili“

Jučer je održana press konferencija na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport.  Povod je najava humanitarnih akcija zaposlenika Univerziteta u Tuzli vezanih za obilježavanje još jedne godišnjice genocida u Srebrenici i akcije za djevojčicu Zaru Sivčević.

Univerzitetsko sportsko društvo i Centar za sport Univerziteta u Tuzli će danas u Univerzitetskoj dvorani sa početkom u 15,00 sati organizirati humanitarni malonogometni turnir pod nazivom „Zaru nismo zaboravili“. Prijavljeno je 15 ekipa. Svi posjetioci imat će priliku da kupe knjigu koju je napisala majka bolesne djevojčice i na taj način pomognu lječenje.

Desetogodišnja Zara Sivčević rođena je 11. maja 2006. godine u dvadeset i osmoj nedjelji trudnoće sa samo 820 grama težine i 30,5 cm dužine. U inkubatoru je provela prvih 67 dana svog života. Zbog teških kontraktura na stopalima, osam mjeseci nosila je gips na nogama. Prva operacija lijevog stopala je urađena 2007. godine u Sarajevu. Od 2008. godine Zara je na liječenju u Kliničkom centru Ljubljana. Nakon dvije godine redovnog rada i tretmana postigla je potpunu kontrolu glave, koordinacija pokreta je gotovo sto procentno usklađena, počinje da puže i samostalno da sjedi. Da bi mala Zara prohodala neophodna je operacija lijevog stopala i iščašenog desnog kuka.

Sva sredstva prikupljena u akciji „Zaru nismo zaboravili“ bit će uplaćena na račun Zare Sivčević kao pomoć za nastavak njenog liječenja i re/habilitacije.

Također, studenti i zaposlenici Univerziteta u Tuzli u saradnji sa Planinarskim društvo „Konjuh” danas kreću iz Nezuka na „Marš mira Srebrenica 2016”. „Ovo je drugi put da Centar za sport Univerziteta u Tuzli organizovano u saradnji sa Planinarskim društvom „Konjuh” učestvuje na pohodu „Marš mira Srebrenica 2016”. Desetak studenata i zaposlenika nosit će zastavu Univerziteta i na taj način dati  doprinos obilježavanju godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini.

Iz Centra za sport su se ovom prilikom zahvalili prof. dr. Aidi Crnkić v.d. rektorici, koja je podržala ove aktivnosti.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*