Najuticajnija zemlja EU nudi novčanu pomoć BIH

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ugostit će su srijedu, 13. jula, u Sarajevu ministra poljoprivrede i prehrane Njemačke Christiana Schmidta.
Schmidt u našu zemlju dolazi po nalogu njemačke kancelarke Angele Merkel i dokaz je iskrenog njemačkog prijateljstva prema BiH kao i spremnosti da se ubrza evropski put.  Biće ovo i još jedna prilika da se prezentira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Naime, Njemačka bi mogla finansijski pokriti sve eventualne negativne poslijedice nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kroz ponuđenu finansijsku pomoć koja se posebno odnosi na poljoprivrednike. Sve ovo je jasan pokazetelj da Njemačka, kao finansijski ali i utjecajno, najjača članica EU, želi našu zemlju vidjeti u evropskoj porodici.

Posjeta je rezultat razgovora predsjedavajućeg i članova Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Mladena Ivanića u Berlinu i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića u Parizu s kancelarkom Merkel.

 

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*