Od ponedjeljka u BiH tropske noći, temperature i do 41 stepen

Pretežno sunčano i vrlo toplo u subotu. U planinskim oblastima istočne Bosne moguć je lokalno jači razvoj oblačnosti što će usloviti kratkotrajni lokalni pljusak. Vjetar, slab, južni i jugozapadni. Jutarnje temperature od 13 do 18, na jugu od 18 do 24 stepena, a maksimalne dnevne od 28 do 35 stepeni, kaže za Patriju Nedim Sladić iz organizacije Bosnia Storm Chasers.

Pretežno sunčano i vrlo toplo i u nedjelju. Vjetar, slab do umjeren, južni. Jutarnje i dnevne temperature slične onima kao u subotu, s tim da će maksimalne dnevne vrijednosti porasti za stepen do dva u Bosni, a u Hercegovini ostaju iste. Od naredne sedmice ponovo se očekuje porast temperatura, ali ovog puta, kaže Sladić, daleko iznad prosjeka.

– Početak nove radne sedmice donosi pretežno sunčano, iznadprosječno toplo, vrlo vruće i sparno vrijeme. Vjetar, slab do umjeren, južni i jugozapadni. Jutarnje temperature od 15 do 21 stepen, na jugu od 21 do 26 stepeni. Maksimalne dnevne od 30 do 36, na jugu od 34 do 38 stepeni.

Utorak pretežno sunčano, vrlo vruće i sparno vrijeme kao i iznadprosječno toplo. Jutarnje temperature od 17 do 22, na jugu od 23 do 28 stepeni. Maksimalne dnevne od 33 do 38, u Hercegovini od 36 do čak 41 stepen.

Nakon vrlo vrućeg dana uslijedit će tropska noć!

U srijedu, na sjeveru i sjeverozapadu djelimice, a u ostatku zemlje pretežno sunčano. Sredinom dana naoblačenje nastupit će na sjeveru, a krajem dana širit će se ka ostatku naše zemlje u sklopu ciklonalnog sistema koji će svoju uporišnu tačku imati oko voda hrvatskog Jadrana (Istra). Lokalno se očekuju nepogode sa gradom, prolazno jakim vjetrom, grmljavinom i jakom kišom. Mjestimično u kratkom vremenskom periodu može pasti i preko 20 litara kiše po kvadratnom metru. U ostatku zemlje i veći dio dana ostaje pretežno sunčan i vrlo vruć, poslijepodne uz dnevni razvoj umjerene oblačnosti, a promjena vremena uslijedit će u noći. Vjetar, umjeren, u Krajini sjeverni i sjeverozapadni, a u ostatku zemlje slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnje temperature od 20 do 25, na jugu od 25 do 30 stepeni. Maksimalne dnevne od 22 do 29 stepeni u Krajini i na krajnjem sjeveru zemlje, a u ostatku naše zemlje od 33 do 38, na jugu zemlje do 40 stepeni.

U noći sa srijede na četvrtak značajan pad temperature.

Sladić za četvrtak očekuju kišu, lokalne pljuskove i grmljavinu te znatno svježije vrijeme. U Hercegovini i dalje sunčano, vruće, ali kao i u Bosni očekuje se i znatno svježije vrijeme. Zbog jačanja grebena anticiklone, tokom dana razvedrit će se u Krajini i na zapadu Bosne, a do kraja dana i u najistočnijim krajevima zemlje. Vjetar, umjeren do jak, sjeverni i sjeverozapadni, u Hercegovini povremeno jaka bura. Krajem dana vjetar u čitavoj zemlji će oslabjeti.

Jutarnja temperatura od 13 do 17, u Hercegovini od 17 do 22 stepena. Maksimalne dnevne temperature znatno niže u odnosu na srijedu, i u Bosni će se kretati od 23 do 28, na jugu od 28 do 33 stepena, piše Patria.

(Patria)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*