Učesnici Marša mira prešli prvih 40-tak kilometara

Više od pet hiljada učesnika “Marša mira”, koji su juče krenuli iz Nezuka kod Sapne prema Potočarima kod Srebrenice, prešli su prvih 40-tak od oko 100 kilometara koliko trebaju preći tokom trodnevnog hodanja trasom koju su prelazili Srebreničani u ljeto 1995. godine tražeći spas na slobodnoj teritoriji na području Tuzle, javlja Anadolu Agency (AA).

Inače, 12. po redu “Marš mira Nezuk – Potočari 2016.” i ove godine je, pored komemoracije i dženaze žrtvama, jedna od glavnih aktivnosti u sklopu obilježavanja 21. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

U Maršu učestvuje i veliki broj osoba iz cijelog svijeta. Među njima su i volonteri iz Francuske koji su prethodnih dana učestvovali i u iscrtavanju putokaza od Nezuka prema Potočarima.

Na trasi od Nezuka pa do Potočara učesnici prolaze maršrutom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

Učesnicima “Marša mira” će se, 10. jula, ispred ulaza u Memorijalni centar u Potočarima pridružiti i 250 učesnika biciklističkog maratona “Bihać – Potočari 2016” kao i 23 učesnika “Supermaratona Bihać – Potočari 2016”.

Pridružit će im se i 500 motorista iz Sarajeva, pet ultramaratonaca iz Vukovara, učesnici Marša mira Žepa – Potočari, 20 trkača i Goražda te mnogi drugi.

U Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula bit će klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop posmrtnih ostataka 127 žrtava, među kojima je 12 maloljetnika. Najmlađa žrtva je 14-godišnji Avdija Memić, a bit će ukopan zajedno sa amidžom Avdurahmanom i njegovim 16-godišnjim sinom Halilom. Najstarija žrtva koja će biti ukopana 11. jula ove godine je Mustafa Hadžović. Do sada je u Potočarima ukopano 6.377 žrtava.

(Anadolu Agency)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*