Iz Srebrenice upućene poruke mira i tolerancije

U zgradi Opštine Srebrenica jutros je održana komemorativna sjednica povodom 11. jula kada će biti obilježena 21. godišnjica genocida koji se desio u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon minute šutnje i učenja Fatihe, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović pozvao je sve građane Srebrenice da 11. juli obilježe na civilizovan način.

“Danas i ovih dana nisu nam potrebne velike riječi, danas i ovih dana treba da se pomolimo za duše svih nastradalih, jer ovdje skoro i da nema porodice koja nije preživjela progone i zločine. Danas trebamo poslati poruku bez obzira na izbornu godinu i trenutnu političku situaciju, kada se približe ovi dani, da neće narušiti ono što se godinama pokušava graditi, a to je mir, razumijevanje, tolerancija. Prošlost ne smijemo zaboraviti, a budućnost moramo graditi zajedno. Pozivam građane Srebrenice da 11. juli obilježimo na civilizovan način”, rekao je Milovanović.

Da, u Srebrenici danas, 21. godinu od genocida koji se dogodio nad bošnjačkim stanovništvom tokom agresije na BiH, sve etničke grupe žive suživotom, rekao je Ćamil Duraković, načelnik Opštine Srebrenica i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula.

“Danas smo ovdje da svi zajedno iskažemo poštovanje prema nevino stradalim žrtvama proteklog rata. Žrtvama koje nemaju nacionalnog predznaka isto kao što mi danas ne predstavljamo ni narode ni stranke. Danas smo jednostavno ljudi koji dijele bol i suosjećanje s onima koji su prije više od 20 godina izgubili svoje najmilije. Možda je ovo najbolja prilika da vidimo pravo lice Srebrenice. Srebrenice u kojoj predstavnici Srba i Bošnjaka stoje jedni uz druge i zajedno odaju počast istim žrtvama. Srebrenice koja je globalno priznata kao simbol stradanja i genocida, ali koja je nakon rata uspjela izgraditi temelje zajedničkog života”, rekao je Duraković.

Istakao je da “svi oni koji nepravedno govore da je Srebrenica ‘grad mrtvih’, grad podjela, grad tenzija, trebaju posjetiti taj grad kako bi zaista vidjeli kakvi su to Srebreničani”.

“Oni koji nas gledaju sa strane naglašavaju razlike među nama. I istina je da nas još uvijek mnogo toga dijeli. Dijele nas i neke stvari od suštinske važnosti. No, u konačnici svi smo svjesni da puno više ima onih koji nas spajaju. Jer bol majke koja je izgubila sina, nema nacionalnost. Bol sina koji je izgubio oca, nema nacionalnosti. Bol onih koji ni danas, 21 godinu nakon završetka rata, nisu uspjeli pronaći svoje najmilije, nema nacionalnosti”, istakao je Duraković.

Podsjetio je kako su, na 21. godišnjicu od genocida počinjenog u Srebrenici, u Memorijalnom centru Potočari neće biti ukopani “Bošnjaci, već ljudi”.

“Prekosutra će minutom šutnje biti odata počast ne Srbima, već ljudima. Ljudski život nema nacionalnosti, a svaki život oduzet nevinom čovjeku trebamo podjednako žaliti. Ne smijemo naravno zaboraviti ni okolnosti koje su dovele do tih stradanja. Zločini počinjeni u Podrinju trebaju nam biti vječita opomena. No, isto tako, ne smijemo zaboraviti na budućnost. Zbog svih onih koji su izgubili svoje živote na prostoru naše opštine trebamo zajedno graditi Srebrenicu gdje se prošlost neće ponoviti. Srebrenicu bez boli, grad mirnog života i Srba i Bošnjaka. Srebrenicu kojom šetaju mladi ljudi, gdje zajedno rastu naša djeca”, poručio je Duraković.

Istakao je kako u Srebrenici Srbi i Bošnjaci rade zajedno, zajedno odmaraju i dijele iste brige te da i postojeće razlike među njima nisu nepremostive.

“Ima onih koji tvrde da se nikad nećemo složiti. Ja ipak vjerujem da ćemo jednog dana svi skupiti hrabrost da otvoreno razgovaramo i na najteže teme. I da će taj iskren razgovor zauvijek završiti sve rasprave među nama. Za sve treba vremena. No, na kraju istina i pravda će pobjediti. Jer ni istina ni pravda nemaju nacionalnosti”, rekao je Duraković.

Komemorativnoj sjednici prisustvovale su i članice Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, zastupnik Stranke demokratske akcije (SAD) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici Damir efendija Peštalić, nekadašnja glasnogovornica bivše glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, poznata novinarka i publicistkinja Florence Hartmann i drugi.

Dan pred sutrašnje obilježavanje 11. jula u Memorijalni centar Potočari očekuje se dolazak učesnika Marša mira, biciklističkih i motociklističkih maratona koji će sutra u Potočarima pristvovati ukopu 127 srebreničkih žrtava.

(Federalna.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*