Predsjednik Haškog tribunala Agius: Imam sve vrijeme svijeta za Majke Srebrenice

Carmel Agius, predsjednik Haškog tribunala, u Potočarima je bio već deset puta, a prvi put 2003. godine. Ove godine prisustvuje komemoraciji u Potočarima.

Dvije presude

“Ovo je veoma emotivno. Narod koji odaje počast mrtvima, narod koji se sjeća ljudi… Oni se trude da svijetu pokaže da 7-8 hiljada mladih muškaraca koji su umrli u Srebrenici prije 21 godinu, nisu umrli uzalud”, kazao je Agius.

Istakao je nadu da će se svi okrenuti budućnosti.

“Doći će vrijeme kada će sjećanje na ovaj događaj završiti mirom u ovoj divnoj zemlji.”

Haški tribunal je donio dvije presude ove godine – presudu Radovanu Karadžiću i oslobađanje Vojislava Šešelja.

“Neke od izjava koje se nalaze u tim presudama su dijametralno suprotne. Presude treba uzimati takve kakve jesu i što se mene tiče presude Tribunala su važne za narod u bivšoj Jugoslaviji, za narod u BiH, a pogotovo što se pokušava ustanoviti istina i činjenice”, kazao je predsjednik Haškog tribunala.

On je naglasio da Haški tribunal nije politička institucija, već sud pravde.

“Nemamo ulogu da pokušamo postići pomirenje u BiH. To je na narodima. Mislim da će opći osjećaj, kada se zatvori Haški tribunal, biti da će neki vjerovati da je Tribunal nešto doprinio, dok će drugi misliti da je Tribunal iznevjerio narod u BiH”, rekao je Agius.

Majke Srebrenice

Na pitanje kada se očekuje konačna presuda za Radovana Karadžića i Ratka Mladića, on je odgovorio da će se pripreme za  saslušanje Karadžića desiti iduće godine te da će trebati još između 12 i 18 mjeseci do konačnog završetka procesa.

Kada je u pitanju proces protiv Ratka Mladića, Carmel Agius je istakao da presudu očekuje krajem novembra 2017. godine.

“Sve se odvija prema očekivanju, sudije naporno rade i uskoro će stadij saslušavanja dokaza biti zaključen i onda će početi zadnji odlomak slučaja. Tu će posao završiti i odbrana i Tužilaštva, a zatim slijedi period pisanja presude.”

Za kraj je kazao da sve vrijeme svijeta ima za Majke Srebrenice i za one koji dolaze u dobroj vjeri.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*