CCI: Kampanja protiv korupcije u zdravstvu

Danas su građanima u Tuzli, dijeljeni promotivni materijali o štetnosti korupcije, te o mogućim rješenjima, koji bi mogli dovesti do smanjenja korupcije u zdravstvu. Riječ je o projektu koji Centri civilnih inicijativa provode uz finansijsku podršku Evropske unije.

Projekat “Borba protiv korupcije u javnom zdravstvu”, za cilj ima smanjenje korupcije u BiH, poboljšanjem prevencije koruptivnog djelovanja, jačanjem monitoring uloge civilnog društva, te podizanjem antikoruptivne javne svijesti. Prema riječima koordinatora projekta Centara civilinih inicijativa Ivana Vasića, u okviru projekta trenutno se provodi informativna kampanja, a kao jedna od aktivnosti planirano je postavljanje štandova u gradovima u Bosni i Hercegovini.

„Mi smatramo da je institucionalna borba najbolja borba protiv korupcije, i to usvajenje antikoruptivnih mjera unutar institucija. Ovom prilikom želimo pohvaliti Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, kao prvu instituciju u BiH koja je usvojila ovaj akt. Pored njih u Tuzli je i Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, takođe usvojio ovakve mjere unutar svoje institucije. Ovom akcijom želimo poslati poruku i pozvati ostale institucije da slijede njihov primjer“, kazao je Vasić.

Vasić je pojasnio šta konkretno taj interni akt podrazumjeva. „Antikoruptivni akt je plan integriteta, u kojem institucija procjenjuje sama sebe, odredi koje su to krizne tačke i koji su procesi koji su kritični, kao na primjer liste čekanja. Nakon te procjene određuju se mjere i rokovi kada i kako treba da se bori protiv korupcije. Potrebno je odrediti i osobe koje su zadužene za saniranje mjera, i nakon toga slijedi izvještavanje o rezultatima“, dodao je Ivan Vasić.

Ukoliko se susretnete sa korupcijom, potrebno je odmah reagovati, i prvo prijaviti u instituciji o kojoj je konkretno riječ. Ukoliko rezultati ne budu vidljivi, obratite se višim instancama, policiji i tužilaštvu, poručuju iz Centara civilinih inicijativa.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*