Špirić: Način raspodjele pomoći u BIH ne smije biti novi kamen spoticanja

Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić očekuje da će radna grupa Vijeća ministara BiH za raspodjelu materijalne i nematerijalne pomoći za poplavljena područja u BiH uskoro izaći s jasnim kriterijima za njenu podjelu.

-Očekujemo da do toga dođe već na narednoj sjednici Vijeća ministara – rekao je Špirić u izjavi novinarima u Banjoj Luci i naglasio da se prethodno očekuje procjena šteta koje bi bile prihvaćene od oba entiteta i Brčko Distrikta.

Tvrdi da ne bi bilo dobro da raspodjela tih sredstva pomoći bude novi “kamen spoticanja i političkog nadmudrivanja“.

Negirao je tvrdnje da će ta sredstva ići za pokrivanje budžetskih deficita, već će, kaže, morati da služe svojoj namjeni uz transparentan utrošak.

-Najveći dio tih sredstava ne ide u budžete. Imate bilateralne kredite koji idu prema privrednim subjektima koji su oštećeni u poplavama, kao i općinskim nivoima vlasti za projekte infrastrukture – kazao je Špirić.

Vijeće ministara BiH je još 25. juna zaključilo da je prije donatorske konferencije, za otklanjanje posljedica poplava u BiH i Srbiji, zakazanoj za 16. juli u Briselu, neophodno utvrditi prioritetne projekte pomoći poplavljenim područjima.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*