EU će pomoći bh. poljoprivrednicima, a ne raditi na njihovu štetu

EU ne namjerava raditi na štetu bh. poljoprivrednika, jasna je poruka ministra za poljoprivredu i prehranu SR Njemačke Christiana Schmidta i specijalnog predstavnika EU u BiH, ambasadora Lars-Gunar Wigemarka, javlja TV1.

Savezni ministar Schmidt boravi danas u zvaničnoj posjeti BiH, po nalogu kancelarke Angele Merkel koja je obećala pomoć Njemačke bh. poljoprivrednicima koji bi mogli pretrpjeti određenu štetu adaptacijom SSP-a.

Tokom posjete BiH, njemački ministar za poljoprivredu i prehranu razgovarao je sa brojnim državnim i entitetskim zvaničnicima, ali i sa bh. poljoprivrednicima.

“Prilikom razgovora smo se najviše bavili time kako da deblokiramo sve što je blokirano. Na svim nivoima su, što je najbitnije, svi kazali da je deblokada”, rekao je Schmidt, te dodao da je o svemu već obavijestio kancelarku Merkel.

“Dogovorili smo i da ćemo angažovati neko neutralno tijelo koje će odrediti kolike štete će BiH donijeti ukidanje carina, a na osnovu toga ćemo da planiramo dalje poteze”, poručio je Schmidt na zajedničkoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Mišljenja je da će procjenu eventualne štete koju bi poljoprivrednici mogli pretrpjeti adaptacijom SSP-a uraditi Svjetska banka, što je ranije kazao predsjednik RS Milorad Dodik.

Ministar Schmidt kazao je da se u Njemačku vraća sa velikim očekivanjima, te da se nada da će već u ponedjeljak u Briselu moći izvijestiti da su “neki dogovori u Sarajevu potpisani”.

“Ovdje se ne radi o budžetskoj pomoći, već o pomoći onima kojima je to potrebno”, zaključio je Schmidt.

Specijalni predstavnik EU u BiH Wigemark osvrnuo se sastanak ministra Schmidta sa bh. poljoprivrednicima.

“Treba naglasiti da je poljoprivreda važna i da je to jedno od najvećih polja za saradnju između EU i BiH. Stoga EU nama namjeru da radi na štetu poljoprivrednika”, istakao je Wigemark.

On je upozorio da su stotine miliona evra blokirane zbog nedostatka mehanizma koordinacije i adaptacije SSP-a, te poručio da je ovo prilika da BiH napravi veliki korak ka članstvu u Uniji.

(Vijesti.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*