SARAJEVO, 16. juna (FENA) - Predstavnički dom Federalnog parlamenta na današnjoj sjednici prihvatio je inicijativu poslanika Elvira Karajbića (SDPBiH) o formiranju Privremene komisije za utvrđivanje zakonitosti dodjele kredita u švicarskim francima. (Foto Fena:Almir Razić)

Sjednica Parlamenta FBiH: Izmjene Zakona o igrama na sreću uvrštene u dnevni red

Dnevni red sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH dopunjen je izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, koji je u formi prijedloga Vlada Federacije BiH uputila u hitnu parlamentarnu proceduru.

Federalni premijer Fadil Novalić pojasnio je određene odredbe predloženog zakona, nakon što je šef Kluba poslanika Demokratske fronte (DF) Dženan Đonlagić uputio pitanje da li je predlagač vodio računa da svi priređivači igara na sreću imaju isti poreski tretman.

“Svi su dovedeni u istu poziciju, jer je predloženom izmjenom cifra pet zamijenjena sa deset posto po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću i po osnovu dobitaka učesnika igara na sreću. Na cijeli iznos uplate i isplate iznimka je jedino – dobici u nagradnim igrama, gdje je dobitak u stvarima. Tu se oporezuju stvari prema tržnoj vrijednosti dobitka preko 100 KM”, kazao je Novalić poslanicima.

Prilikom uplate, pojasnio je Novalić, priređivači odbijaju deset posto od uplate po osnovu naknade za priređivanje igara na sreću, a ostatak predstavlja ulog igrača.
On je ocijenio dobrim što predloženi zakon predviđa da se zabranjuju reklamiranje, ogašavanje i pružanje usluga i pristupa online sajtovima, koji priređuju igre na sreću putem sms-a, bez odobrenja Federalnog ministarstva finansija.

Također, zakonom se zabranjuje omogućavanje i vršenje novčanih transakcija, uplata i isplata sa bankovnih računa fizičkim i pravnim osobama otvorenih u Federaciji BiH na račun domaćih i inostranih priređivača.

U Bosni i Hercegovini su, kako je naglasio Novalić, tek u povoju internet igre na sreću, zbog čega je pozitivno da se to zakonski regulira.

Prilikom utvrđivanja dnevnog reda sjednice većinom glasova poslanika prihvaćeno je da se Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću razmatra po hitnom postupku.

Odbijen prijedlog SDP-a u vezi sa Pravilnikom o porezu na dohodak
Poslanici su odbili prijedlog Kluba poslanika SDP-a da Vlada Federacije BiH hitno stavi van snage nedavno usvojene izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak.

U obrazloženju SDP-ovog prijedloga je navedeno da je Vlada Federacije BiH ranije najavila da će oporezovati topli obrok i regres uporedo sa smanjivanjem doprinosa na plate, kako bi primanja radnika ostala ista, a s obzirom na to da se parcijalno pristupilo rješavanju tih pitanja nesumnjivo je da će radnici, nakon primjene tog pravilnika, imati manja primanja te da će doći do otpuštanja radnika jer poslodavci neće moći izdržati veće namete.

Pred poslanicima Prijedlog zakona o organskoj proizvodnji
Na dvodnevnoj sjednici Predstavničkog doma, očekuje se izjašnjavanje o predloženom zakonu o organskoj proizvodnji, koji je dio obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Donošenje tog zakona neophodno je kako bi se u Federaciji BiH regulirao sistem nadzora i kontrole za razvoj organske proizvodnje, za koju Bosna i Hercegovina ima tri posto površine, što traži Evropska unija.

“Zakon i podzakonski akti su neophodni da bi bio uspostavljen red na tržištu, odnosno onemogućeno neadekvatno korištenje naziva bio, eko i organski proizvod i stvoreni uslovi za porast potražnje za ovim proizvodima. Oni trebaju biti u saglasnosti s EU direktivama iz ove oblasti”, kazao je ranije federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.

Radi usklađivanja bh. zakonodavstva sa Evropskom unijom, u federalnom zakonodavstvu trebaju biti preuzete odredbe Uredbe Vijeća (EZ) o organskoj proizvodnji i označavanju organskih proizvoda, kojima je definirana organska proizvodnja i utvrđen opis njezinih ciljeva i načela.

Taj zakonodavni akt je osnova za zaštitu potrošača i proizvođača organskih proizvoda od netačnih i zavaravajućih tvrdnji da je riječ o organskoj proizvodnji i proizvodima koji potječu iz te proizvodnje.

Službeni podaci o broju poljoprivrednika koji se bave organskom proizvodnjom u Bosni i Hercegovini nisu uspostavljeni, te se u postupku pripreme tog zakona došlo do podatka da je u toku 2014. godine gotovo 76 poljoprivrednika u Federaciji BiH bilo uključeno u sistem organske poljoprivredne proizvodnje, koji na dobrovoljnoj osnovi primjenjuju standarde te proizvodnje.

Na predloženom dnevnom redu su i prijedlozi izmjena Zakona o konsolidaciji rudnika uglja, prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima od 2009. do 2015. godine, te Zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u Federaciji BiH.

Po skraćenom postupku je predviđeno razmatranje izmjena i dopuna Zakona o volontiranju, koje je predložio Klub poslanika SDP-a u Predstavničkom domu.

U nacrtu su zakon o prijevozu opasnih materijala, gradovima Goraždu, Cazinu i Livnu, premjeru i registraciji nekretnina, te o koordinaciji u procesu evropskih integracija u Federaciji BiH.

(BHRT/RTV7)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*