Promocija kulturnog naslijeđa kroz projekat ˝Učini svojim˝

Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica (CHwB) će u narednih 12 mjeseci provoditi projekt “Učini svojim!” čiji je cilj promocija kulturnog naslijeđa u BiH kao i izgradnja mira i pomirenja.

Projekt planira da kroz tekući proces obnove Isa-begovog hamama uključi veliki broj različitih aktera u proces približavanja njihovih stavova o prepoznavanju kulturne baštine u BiH, kao našeg zajedničkog bogatstva.

Angažiranjem građana različitih zanimanja, u aktivnostima kao što je malterisanje, obrada drvenih elemenata i zidanje, omogućit će se drugačiji pogled na ovaj kulturni spomenik i njegove vrijednosti.

Projekt je u potpunosti usmjeren na građane BiH, a vrlo važna komponenta projekta je saradnja sa srednjim školama iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, kroz realizaciju edukativnih radionica o historijskom okruženju, bogatstvu naše kulturne baštine, veze između kulture, historije i baštine, kao i radionice sa osvrtom na Prvi svjetski rat, saopćila je Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica.

Evropska unija finansira ovaj projekt u iznosu od 238.736 eura u okviru programa ‘Sarajevo 2014’ za obilježavanje stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata, s ciljem da se iz Sarajeva širom svijeta pošalje poruka mira, pomirenja i solidarnosti.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.