Ustavni sud BIH ukinuo odluku Vlade RS o provjeri prebivališta

Ustavni sud BiH ukinuo odluku Vlade RS o provjeri prebivališta

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas, na 87. plenarnoj sjednici odlučivao o zahtjevima za ocjenu ustavnosti, te o jednom broju apelacija o navodnim povredama ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ustavni sud BiH je usvojio zahtjev Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Naime, oni su tražili da Ustavni sud BiH utvrdi da je Odluka Vlade Republike Srpske o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Republike Srpske suprotna odredbama Ustava BiH.

Ustavni sud je utvrdio da je navedena Odluka suprotna članu III/3.b) Ustava BiH u vezi sa članom I/2. Ustava BiH, budući da je pitanje prebivališta regulirano državnim zakonom.

Dakle, slijedi da je to pitanje u isključivoj nadležnosti institucija BiH, a ne bilo kojeg organa entiteta Republika Srpska.

Shodno tome, Ustavni sud BiH je, u skladu sa članom 61. stav 2. Pravila Ustavnog suda BiH, ukinuo u cijelosti Odluku o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Republike Srpske.

Ukinuta Odluka prestaje važiti narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Bosne i Hercegovine“.

Također, Ustavni sud BiH je usvojio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o pravima povratnika u prijeratno mjesto prebivališta u entitetu Republika Srpska i Brčko Distriktu BiH, koji su podnijela 34 zastupnika Narodne skupštine Republike Srpske.

Ustavni sud je utvrdio da taj Zakon nije u skladu sa čl. III/2.c) i III/3.b) Ustava BiH.

Prema tome, Ustavni sud BiH je, u skladu sa članom 61. stav 2. Pravila Ustavnog suda BiH, ukinuo u cijelosti Zakon o pravima povratnika u prijeratno mjesto prebivališta u entitetu Republika Srpska i Brčko Distriktu BiH.

Ukinuti Zakon prestaje važiti narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku BiH“.

Sve odluke usvojene na sjednici bit će u roku od mjesec dana dostavljene podnosiocima apelacija i objavljene na web-stranici Ustavnog suda BiH, saopćeno je iz Ustavnog suda BiH.

(FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*