Referendum u RS-u 25. septembra

Narodna skupština Republike Srpske odobrila je raspisivanje referenduma o Danu RS-a.

Zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a su sa 63 glasa ZA usvojili Prijedlog o referendumu, koji će biti održan 25. septembra.

Ustavni sud BiH odlučio je krajem prošle godine da se 9. janaur ne može slaviti kao Dan RS. Sud je uvažio apelaciju člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i 9. januar proglasio neustavnim.

Izetbegović je rekao da su se 9. januara 1992. ekskluzivno izdvojili poslanici iz reda srpskog naroda i donijeli odluke da se teritorijalno razgraniče sa ostalima narodima u BiH.

Osim toga, to je dan kada se slavi i pravoslavna krsna slava u kojoj se ne mogu prepoznati Bošnjaci i Hrvati. A, BiH, odnosno njen entiet RS, treba da bude u bošnjački i srpski i hrvatski.

Vlasti iz RS ne žele prihvatiti odluku Ustavnog suda. Referendum o ovom pitanju zatražile su i vladajuće i opozicione partije u RS.

Referendumsko pitanje glasit će: „Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?“.

Za dan održavanja referenduma predložen je 25. septembar 2016. godine. Opozicione partije podržavaju vlast kad je riječ o referendumu i referendumskom pitanju, ali su tražile da se referendum održi nakon lokalnih izbora u oktobru. Referendum će ipak biti održan prije oktobra.

Odluka od referendumu izazvala je oštru reakciju domaćih i međunarodnih zvaničnika.

(RTV7/MOJportal.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*