Istanbul: Učesnici pokušaja puča odani terorističkoj organizaciji FETO na mostu na Bosforu predali su se policiji, njih ukupno 50. Građani su potom slavili uspinjući se na tenkove. ( Elif Öztürk - Anadolu Agency )

Uz 90 mrtvih ugašen vojni udar u Turskoj

 

Turska vojska sinoć je blokirala strateške tačke u Istanbulu, te u drugim većim gradovima u nastojanju da izvede vojni udar i svrgne legalno izabranu vlast. Kako je vrijeme odmicalo bilo je jasno da je plan jednog dijela vojnog vrha propao. Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan najavio je oštre kazne za organizatore prevrata.

Najmanje 90 osoba je ubijeno, a 1.154 osobe su ranjene tokom sinoćnjeg pokušaja držvanog udara u Turskoj.

Kako prenosi ova agncija, tokom ilegalnih akcija širom Turske sinoć je život izgubilo najmanje 90 ljudi, a taj će broj biti i veći.

Blizu 200 nenaoružanih vojnika i policajaca koji su izašli iz kompleksa Generalštaba Oružanih snaga Turske predali su se policiji.

Američki predsjednik Barak Obama pozvao je sve strane u Turskoj da podrže demokratski izabranu vladu predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana.

On je pozvao na uzdržanosti i izbjegavanje nasilja pošto je dio vojske Turske saopćio da je preuzeo kontrolu nad državom.

Iz Bijele kuće je saopćeno da su se Obama i državni sekretar Džon Keri konsultirali u telefonskom razgovoru.

Blizu 700 vojnika i oficira položili su oružje i izašli iz sjedišta Generalštaba turskih oružanih snaga, a potom se predali policijskim snagama, javlja agencija Anadolija.

Svi vojnici i oficiri koji su se predali policiji uhapšeni su i biće procesuirani zbog sinoćnjeg pokušaja državnog udara.

Građani koji su se u velikom broju okupili kako bi protestirali protiv ilegalnih akcija obećali su vojnicima unutar kompleksa Generalštaba da im neće nauditi ukoliko polože oružje i predaju se policiji.

Oficiri koji su razgovarali sa građanima su tvrdili da su ih nadređeni pozvali u Generalštab i kazali im da je u toku neka vježba.

I dalje u kompleksu Generalštaba turske vojske u Ankari ima blizu 150 naoružanih vojnika.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*