13.08.2015., Split - Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarovic primila je u svom privremenom splitskom uredu predstavnike udruga koje brinu o osobama s posebnim potrebama i drustveno angazirane zene s podrucja Splita i Zupanije splitsko-dalmatinske. Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

Prijevremeni parlamentarni izbori u Hrvatskoj 11. septembra

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odlučila je u subotu da će se prijevremeni parlamentarni izbori održati u nedjelju, 11. septembra.

U Hrvatskoj će se izbori održati u nedjelju, 11. septembra, u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inozemstvu u subotu, 10. i u nedjelju, 11. septembra.

Bit će to deveti izbori za Hrvatski sabor od stjecanja neovisnosti i drugi na kojima će birači koristiti preferencijski glas, dakle na listi za koju će glasovati moći će zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost u odnosu na sve druge kandidate s te liste.

Birat će 151 zastupnika, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri će izabrati ‘dijaspora’, odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina.

Samo deset mjeseci nakon zadnjih parlamentarnih izbora, oko 3,8 milijuna birača odlučit će tko će imati većinu u Saboru, a time i dobiti priliku da formira buduću hrvatsku Vladu.

U prošlom Saboru, koji je od petka i formalno okončan, većinu su imali HDZ-ova Domoljubna koalicija i Most nezavisnih listi s partnerima, no taj je saziv napravio presedan, na poticaj HDZ-a, većina je srušila svojeg premijera Tihomira Oreškovića. HDZ-u, koji je novu većinu želio osigurati preslagivanjem bez Mosta, to nije pošlo za rukom, pa su građani prinuđeni ponovno izaći na birališta.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*