Podrška turskoj vlasti u Sarajevu: Okupljeni poručili da ne žele novu Siriju i Libiju

Na sarajevskoj Baščaršiji okupilo se nešto više od 200 osoba koji su transparentima, zastavama Turske i skandiranjem iskazali svoje zadovoljstvo zbog neuspjeha državnog udara u Turskoj kojeg su pokušale izvesti pobunjene snage unutar vojske.

“Želim da poručim turskoj naciji da se održe i da ne dozvole da im zemlja propadne. Mi želimo stabilnost u Turskoj, a velikim silama bi poručila da uhapse zmije koje iz njihovih zemalja potkrepljuju nestabilnost Turske. Ako je Turska stabilna i nama u BiH će biti bolje. Mi smo doživjeli zlo koje je mogao spriječiti veliki svijet, a sada propadaju Sirija i Libija. Ako se desi i da Turska propadne to će biti planetarna katastrofa“, rekla je Kada Hotić iz Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

Munira Subašić iz istog Udruženja u jednoj je rečenici rezimirala svoj stav poručivši majkama Turske da ne dozvole da njihovi sinovi postanu i ubice i žrtve. Podršku turskoj vlasti odaslali su i predstavnici Saveza ratnih-vojnih invalida i paraplegičara.

“Podržavamo demokratski proces u Turskoj i ovim činom dajemo doprinos kako bi se spriječilo to da da se turski narod dovede u situaciju naroda Sirije”, poručeno je predsjednik Saveza Mujo Aganović.

Tokom sinoćnjih odvijanja nemilih događaja u istanbulu i Ankari na istom mjestu okupio se manji broj građana Sarajeva turskog porijekla koji su slavili pobjedu Erdoganove vlade.

Prilikom sukoba vojske i snaga privrženih vladi Recepa Tayyipa Erdogana ubijeno je više od 260 osoba, dok je više od 1.000 ljudi teže ili lakše ranjeno. Preokretom u noćnoj drami koja je izgledala kao pobjeda pobunjene frakcije turske vojske okončana je hapšenjem njenih pripadnika. Posljednje informacije govore o više od 2.000 uhapšenih vojnika i oficira.

Aktuelna vlast obećala je stroge kazne za organizatore puča, a premijer države je kazao kako će se razmatrati i promjena ustava kako bi se omogućila smrtna kazna.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*