Ministar Adil Osmanović: Iza sebe imamo neprospavanu noć

Nijedan građanin Bosne i Hercegovine u Turskoj nije povrijeđen tokom sinoćnjeg pokušaja vojnog udara. Osim što su podržali predsjednika i Vladu Turske nadležni u Bosni i Hercegovini pozvali su građane, posebno značajan broj onih koji su u Turskoj na odmoru, da se u slučaju potrebe obrate Ambasadi u Ankari i Konzulatu u Istanbulu.

Snažnu podršku turskom narodu, državi, demokratiji i ličnu podršku i pozdrave iz zgrade državnog Predsjedništva ka Turskoj, u ime sva tri člana, prenio je presjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Ima snažnu podršku Predsjedništva i ličnu podršku svakog od nas trojice u nastavku stabilizacije i podršku da nastavi sa stabilizacijom prilika u Turskoj”, kazao je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Plan je bio – izazivanje dugotrajanog sukoba i građanskog rata što nije uspjelo analizirajući pokušaj vojnog udara – zaključio je Izetbegović.

“Narod je juče na poziv turskog predsjednika pokazao na čijoj je strani i šta hoće i da je spreman da kaže svoju slobodu i pravo na izbor. Nakon ovoga kako je narod postupio juče uz velike žrtve malo ko će se više usuditi da krene u scenario haosa u Turskoj”, dodao je Izetbegović.

Dok su članovi Predsjedništva imali važnu telefonsku sjednicu, gotovo istovremeno, u Savjetu ministara predsjedavajući Zvizdić sastao se sa Udarnom grupom za borbu protiv terorizma. Upućene su snažne poruke Vladi Turske.

“Legalne demokratske institucije Republike Turske su ponovo preuzele puni kapacitet vlasti i upravljanja. Ovom prilikom želimo poručiti da snažno stojimo iza demokratski izabranih institucija Vlade Turske jer smatramo da državni udar ili bilo koji nasilni oblik prezimanja vlasti je neprihvatljiv za bilo koje demokratsko društvo”, kazao je Denis Zvizdić, predsjedavajući VIjeća ministara BiH.

Pokušaju vojnog puča u Turskoj svjedočio je ministar civilnih posova Bosne i Hercegovine uz delegaciju iz Ministarstva spoljnih poslova. U Istanbulu su boravili zbog sjednice Komiteta UNESCO-a. Za loše vijesti saznali su tokom prijema upriličenog za kolege iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Povratak očekuju sutra.

“Iza sebe imamo neprospavanu noć. Naša delegacija BiH je bila smještena blizu samog centra Istanbula. Čulo se cijelu noć nisko nadlijetanje aviona pucnjava. Mi smo bili cijelu noć u kontaktu sa našim generalnim konzulom i konzulatom. Pridržavali smo se onih njihovih upustava koje su nam dali i da ćemo u slučaju dodatne komplikacije ovdje imati dodatna upustva kako i na koji način da se ponašamo”, kazao je za N1 Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH.

Pokušaji vojnog udara u modernoj Turskoj nemaju opravdanje i demokratski izabrana vlast mora se poštovati – zvanična je poruka institucija vlasti Bosne i Hercegovine.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*