Krenula hapšenja pučista po svijetu

Saudijske vlasti uhapsile su turskog vojnog atašea u Kuvajtu tokom njegova proputovanja kroz tu zemlju, objavila je saudijska tv stanica Al Arabiya u nedjelju kasno navečer.

Do njegova hapšenja došlo je na zahtjev turske vlade, objavila je Al Arabiya pozivajući se na saudijske izvore.

Turski diplomat uhapšen je u zračnoj luci Dammam u istočnom dijelu Saudijske Arabije dok je pokušavao otputovati u njemački Dusseldorf, objavila je tv stanica ne navodeći detalje.

Saudijske vlasti nisu službeno komentirale ovo hapšenje.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao je u nedjelju da će se “čišćenje” državnih institucija nastaviti poslije propalog pokušaja vojnog udara, nakon što je u Turskoj već uhapšeno 6.000 ljudi.

Grčki premijer Aleksis Tsipras izvijestio je u telefonskom razgovoru turskog premijera Binalija Yildirima da je Grčka pokrenula postupak u vezi sa izručenjem osmorice vojnika koji su učestvovali u pokušaju vojnog udara u Turskoj, a zatim helikopterom pobjegli u Grčku, tačnije u pogranični Aleksandropoli.

 

Hapšenja i u Grčkoj
Tsipras je čestitao Turskoj i njenom narodu na odlučnom suprotstavljanju i gušenju udara na ustavni poredak i legalnu i legitimnu vlast, te je poručio da Grčka podržava Tursku.

Tsipras je također naglasio da je stabilnost i sigurnost u Turskoj važna za cijelu regiju.

Yildirim i Tsipras su izrazili saglasnost o neophodnosti zadržavanja bliskih odnosa i saradnje na svim bilateralnim i regionalnim pitanjima, uključujući i rješavanje kiparskog pitanja.

Grupa pripadnika turske vojske odanih terorističkoj organizaciji FETO/PDY u petak navečer je pokušala izvesti državni udar u Turskoj, ali je taj pokušaj ugušen reakcijom naroda i snaga sigurnosti koji su izašli na ulice.

Osam vojnika pučista su vojnim helikopterom pobjegli ugrčki Aleksandoroli, gdje su uhapšeni i pritvoreni zbog ilegalnog ulaska u zemlju.

Turski redsjednik Recep Tayyip Erdogan je danas kazao da je grčki premijer ispoštovao obećanje o vraćanju helikoptera turskoj vojsci, a da je obećao da će i osmorica “izdajnika“ biti izručeni Turskoj u nadednih deset do 15 dana.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*